BRIEF

Početkom 2021. godine došlo je do pojave mimova koji šaljivo prikazuju kako Xiaomi fan ubeđuje svog prijatelja da kupi Xiaomi telefon umesto telefon nekog drugog brenda. Mimovi su se delili isključivo putem Vibera/Whatsappa. To je bio značajan uvid o to da postoji veliki broj Xiaomi fanova u Srbiji, da su veoma aktivni, kada su “završili” u mimu. Uvid smo prepoznali i rešili da odgovorimo na trend i kapitalizujemo na celoj priči.

IDEJA

Kako bismo objedinili sve što smo želeli da ostvarimo i iskoristimo momentum, osmislili smo rifrejm problema i odlučili da lansiramo “Pokaži nam ko te smara za Xiaomi, da ga nagradimo!”, i na nedeljnom nivou nagradimo nominovanog Xiaomi fana.
Ideja je bila da kroz ovu kampanju – odgovorimo, kako bi bilo jasnije na šta se tačno odnosi meme, probudimo svest o postojanju Xiaomi fanova i Xiaomi fanovi usvoje svoj dodatni identitet kao Xiaomi fana. Takođe, bilo nam je jako bitno da otkrijemo ko su ti ljudi i koliko ih ima, kako bismo mogli da nastavimo komunikaciju sa njima i čvršće ih vežemo za brend koji je tek ušao na tržište. Ujedno, želeli smo celu priču da preselimo na društvene mreže, kako bi se aktivirao što veći broj ljudi.

REALIZACIJA

Putem svih društvenim mreža objavili smo konkurs gde smo tražili sve priče koje su pričali Xiaomi fanovi svojim prijateljima, a kako bi saznali način kako su ih sve ubeđivali da kupe Xiaomi. Regionalni Xiaomi dizajner osmislio je vizuelna rešenja gde nije želeo mnogo da skreće sa teme, a opet želeli smo da izbegnemo kreiranje meme odgovora, već da focus komunikacije bude u nazivu kampanje “Prijavi ko te smara za Xiaomi, da ga nagradimo!” Humoristička grupa “Kruševac Geto” ekranizovala je taj meme, i snimila sjajan video u kojem su pokazali kako izgleda kada Xiaomi fan ubeđuje svog prijatelja. Kampanja je zvanično trajala šest nedelja.

KANALI KOMUNIKACIJE

Društvene mreže: Facebook, Instagram, YouTube
Organski je priča došla i do medija, koji su predstavili odgovor kompanije na popularni meme, koji je tih dana kružio preko raznih mesindžera.

REZULTATI

Kampanja je zvanično trajala šest nedelja, ali su je prijatelji Xiaomi fanova nastavili i bez nagrade, te “prijavljivali” svoje prijatelje i narednih 5 meseci. Kampanja je sa ulaganjem od 400 evra u boost postova, izašla sa višemilionskim reachom (više od 5.000.000), jer samo u prve tri nedelje, dobili smo 44.000 “prijava” u komentarima na Facebooku i Instagramu.
Iz tog razloga, vidljivost svih tih komentara bila je toliko velika, da je “Brate kupi Xiaomi” postala rečenica koju je izgovarala, pisala i crtala, skoro cela Srbija. Tih dana, svaki upit na društvenim mrežama završavao se sa “Uzmi brate Xiaomi”.
Sve je to rezultiralo opštim hajpom oko Xiaomi odnosa cene i kvaliteta, pa su se Instagram stranice sa više stotina hiljada pratilaca uključile u trend. Legendarni Marko Somborac je u svom BlicStripu iskoristio hajp oko Xiaomi brenda.
Brojke:
– Više od 240.000 ispisanih komentara “Brate uzmi Xiaomi”
– 5.000.000 social media reach
– 4 novinska članka o kampanji
– 8.300 prijavljenih Xiaomi fanova
– Stvorena baza od 7.900 Xiaomi fanova

NAGRADE

S obzirom da ‘real-time marketing’ kategorija ne postoji na većini festivala, kampanja “Prijavi ko te smara za Xiaomi”, učestvovala je u kategorijama za najbolju social media kampanju. Na festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2021 osvojila je prvo mesto kao najbolja Social Media kampanja.
Na Disrupt Awards 2022 kampanja je osvojila nagradu za najbolju social media kampanju. Na internom, globalnom godišnjem Xiaomi Summit 2021, u jakoj konkurenciji velikih zemalja i lokalnih timova, kao što su: Kina, Španija, Nemačka, Turska, Italija, kampanja “Prijavi ko te smara za Xiaomi” je proglašena za najbolju aktivaciju sa Xiaomi fanovima.

TIM

Sticajem okolnosti, Xiaomi lokalna kancelarija je, u tom momentu, imala samo jednog člana u marketing timu, marketing menadžera Đorđa Jovanovića, koji je osmislio i realizovao celu kampanju, uz pomoć dizajnera Bartlomieja Zalewskog, koji je zadužen za zemlje istočne Evrope, i koji je ujedno i osmislio vizuelno rešenje za kampanju.

OSVRT IDEJNOG KREATORA KAMPANJE

“Jedan od glavnih stubova kompanije Xiaomi su njeni verni fanovi. To nije slučaj samo u našem regionu, već u svim zemljama gde je Xiaomi prisutan. Oni su oduševljeni onim što im Xiaomi pruža kroz proizvode, podršku, komunikaciju sa njima. Veliki broj Xiaomi Smart uređaja je i nastalo iz interakcije sa fanovima putem Xiaomi Community applikacije, koja omogućava da fanovi širom sveta međusobno komuniciraju, pomažu, dele i budu u direktnom kontaktu sa predstavnicima kompanije. Dolaskom na naša tržišta, Xiaomi fanovi su dobili lokalnog sagovornika, što je cela ova kampanja i pokazala. Glavna ideja je bila da ovu komunikaciju prebacimo iz “privatne” u javnu, i sačekamo lančanu reakciju. Jednostavno, dali smo šansu prijateljima Xiaomi fanova da se javno žale na njih, pritom ih na taj način nominuju za dobijanje nagrade. Dali smo im mogućnost da ih javno “isprozivaju“, zarad višeg cilja. Ovo je bila ideja u kojoj sve tri strane dobijaju – triple WIN! Obzirom da je lokalna kancelarija tek oformljena u tom momentu, ovo je bio i sjajan način da dobijemo informacije ko su ti fanovi, sa kojima ćemo u budućnosti sarađivati i komunicirati intenzivnije. Nakon toga imali smo i legendarne poruke Xiaomi fanova kad god bi otvarali prvi zvanični Xiaomi store u zemlji ili gradu.” Đorđe Jovanović, Marketing Manager, Xiaomi Balkan

Komentari