“Tuš, what do your elf eyes see”, upita me Tamara dok stojimo na kraju dvorane pune ljudi pokušavajući da ulovimo trenutak kada će Ana primiti diplomu. Puknuo sam od smeha!

Za razumevanje konteksta potrebne su dve informacije:
1) Visok sam. Tamara nije.
2) Tamara je citirala scenu iz popularne filmske trilogije “The Lord of the Rings”.

Zašto vam pričam o mojim uspomenama? Tamara je upotrebila novi oblik pop kulture kako bi prokomentarisala situaciju u kojoj smo se našli i tako, nehotice, inspirisala ovaj tekst.

Popularna kultura sačinjena je od stavova, ponašanja i običaja koji definišu neko društvo. Ona ujedinjuje heterogene mase i stvara osećaj kolektivnog identiteta.

Karakteristika savremene pop kulture jeste tendencija aludiranja na samu sebe. Reklame citiraju serije, pesme citiraju filmove i moda citira likovnu umetnost. To dovodi do toga da ne možeš razumeti reklamu ako nisi gledala seriju i ne možeš razumeti pesmu ako nisi gledala film.

Evolucijom interneta došlo je do stvaranja foruma poput 9gaga i Reddita koji okupljaju ljude radi komentarisanja referenci i aktuelnosti iz pop kulture. Popularizacijom ovakvih foruma nastaju novi obrasci komunikacije u kojima se svakodnevne situacije komentarišu kroz reference na pop kulturu, koje pak postaju novi oblik pop kulture. Ako vam je neko u poslednje vreme rekao “You know nothing Jon Snow” ili da je nešto “Not great, not terrible”, onda ste doživeli ovaj novi oblik pop kulture iz prve ruke.

Kao i uvek, brendovi su brzo usvojili novi obrazac komunikacije. No, s upotrebom referenci treba biti oprezan. Ne sme se stvoriti plodno tlo za isključivo (spo)razumevanje uskog kruga ljubitelja onog dela pop kulture koju brendovi citiraju jer to može dovesti do nerazumevanja poruke.

U doba kada mnogi kažu da je originalnost jednako lako pronaći kao i vilenjake – kreativci, raširite te vilenjačke oči i pažljivo birajte citate. Budite kao Tamara i znajte prepoznati situaciju.

Komentari