ŠTA SU PREDUSLOVI DOBROG POLITIČKOG MARKETINGA I DOBRE PREDIZBORNE KAMPANJE?

Preduslov dobre kampanje je dobar proizvod. Teorija, ali i praksa, kažu da dobar marketing samo ubrzava smrt lošeg proizvoda. Kada je u pitanju čokolada, dobar proizvod je onaj koji je napravljen od kvalitetnog kakaovca, mleka i sl, koji je dobro upakovan, brendiran, koji ima dobru distribuciju i prihvatljivu cenu… Kada je u pitanju političar, dobar proizvod je osoba koja zna da govori, koja ima dara da navede ljude da je slušaju, koja ima šta da im kaže i koja ume da organizuje stranku i definiše politički program. E, kad imate i takvog, ništa vam ne vredi ako nemate novca za kampanju.

IMATE LI UTISAK DA IZA SLOGANA I PORUKA KOJE SU PLASIRANE TOKOM PREDIZBORNE KAMPANJE U SRBIJI POSTOJE TEMELJNE STRATEGIJE KOMUNIKACIJE I PRECIZNA CILJNA GRUPA?

Nisam od onih koji misle da je slogan naročito bitan za kampanju. Važan je rad na terenu. A to mogu samo stranke koje imaju infrastrukturu. Pošto je DS demoliran, postoji samo jedna stranka u Srbiji koja radi sa glasačima na terenu. To je SNS. Što se ciljne grupe tiče, kampanja koja traje par nedelja pred izbore služi da se ubede kolebljivi i neopredeljeni, a ne oni koji su svoje stavove definisali. Kada pogledate šta rade naše stranke, one se gotovo uvek obraćaju samo svojim najvatrenijim navijačima koje imaju i bez kampanje.

NA KOJI NAČIN ADVERTISING INDUSTRIJA MOŽE DA POMOGNE POLITIČARIMA U KOMUNIKACIJI SA BIRAČIMA?

U principu mnogo, ali kod nas vrlo malo. Kod nas ima puno agencija, ali vrlo malo onih koji imaju pojma o političkom marketingu. Jedni shvataju važnost dobrog političkog marketinga, a drugima obično rade amateri iz njihovih redova. I to se gotovo uvek vidi po izbornim rezultatima.

IMATE LI UTISAK DA POLITIČKE KAMPANJE SVE VIŠE POPRIMAJU KOMERCIJALNI TON? DA LI ĆEMO USKORO ŽELETI POLITIČARE KAO ŠTO ŽELIMO DA KUPIMO PATIKE ILI ŠAMPON ZA KOSU?

Sve što je na tržištu mora dobiti komercijalni tretman bez obzira da li je to jogurt, TV serija, vitamini za poboljšanje imuniteta ili politička organizacija. Odluka potrošača da li će u supermarketu kupiti deterdžent A ili B potiče iz istog dela kore velikog mozga, kao i odluka da li će na izborima da zaokruži stranku X ili Y. Posao marketinških stručnjaka jeste da razviju emociju potrošača prema određenom brendu. Brend, dakle, ne postoji bez emotivne rezonance u kupcu. Glasanje je, takođe, emotivna stvar. Barem je to u najvećem obimu. Racio je tu samo pomoćno sredstvo pri donošenju odluke.

KADA GOVORIMO O KANALIMA KOMUNIKACIJE SA POTENCIJALNIM BIRAČIMA – KOJI KANALI KOMUNIKACIJE SU NAJEFIKASNIJI?

Televizija je najefikasniji kanal komunikacije u Srbiji. Ranije je štampa bila na drugom mestu, ali danas je internet prestiže. Ali se izbori ne dobijaju na društvenim mrežama. Štaviše, oni prilično štete jer strankama stvaraju iluziju o njihovoj snazi, jer na mrežama deluju orkestrirano organizovane grupe koje daju lažnu sliku o nečijoj popularnosti i snazi.

Komentari