BRIEF

U godini sa otežanim, periodično i zabranjenim putovanjem, turistički sektor (koji čini 18% BDP-a Republike Hrvatske) očekivao je veliki udarac, a time i cela naša ekonomija. Kao vodeća banka u zemlji, Zaba je odlučila pomoći najvažnijoj grani hrvatske privrede, i to njenom najranjivijem delu – mikro i malim preduzetnicima u turizmu.

IDEJA

Umesto stranih gostiju kojih je radikalno manje u 2020., podstičemo domaće željne putovanja da istraže neotkrivene lepote Hrvatske.

REALIZACIJA

Za sve postoji prvi put! Tako je Zaba, umesto da komunicira o sopstvenim proizvodima i uslugama, prvi put poklonila marketinšku kampanju mikro i malim preduzetnicima u turizmu pozivajući građane da neku domaću lokaciju posete po prvi put. Stranica prviput.hr osim profila dobitnika sadrži i lokacije svih prijavljenih subjekata i tako postaje najveća online platforma za promociju lepota Hrvatske.

KANALI KOMUNIKACIJE

TV, radio, OOH, social media, PR, digital, print, event, Zabini oglasni prostori

REZULTATI

Na takmičenje se prijavilo čak 279 subjekata u turizmu. Njihov pad prihoda je pretvoren u rast — broj poseta je u odabranim destinacijama povećan za 19% u odnosu na prošlu godinu. Za vreme kampanje, sajt prviput.hr posetilo je gotovo 80.000 korisnika, a kampanja je pozitivno uticala na svest o brendu i Zabinoj pomoći privredi.

NAGRADE

Effie 2021: Srebro (Pozitivne promene: opšte dobro), IdejaX 2021: Srebro (Finansijske i osiguravajuće usluge) i bronza (COVID kategorija), HUOJ 2021: Grand Prix (Društveno odgovorno poslovanje)

TIM

Señor
Strateški direktor: Iva Kaligarić
Head of Creative: Jurica Ćorluka
Art direktori: Tomislav Fabijanić i Alen Lipuš
Dizajner: Mišel Kovačić
Kreativni tekst: Jurica Ćorluka, Lucija Drača, Šimun Šitum, Valentina Mavretić
Head of Account: Danijela Maričević
Account Director: Ana Šutić Renić
Account Manager: Ana Ključević i Anamarija Vuić

Zagrebačka banka
Nikolina Zečić, Iva Barbarić, Vanja Šarac, Ivo Knežević, Hrvoje Vujnović

IZJAVA KREATIVNOG DIREKTORA

“Inspiracija za ovu kampanju došla je iz činjenice da sam više puta bio u Londonu nego u 10km udaljenom Samoboru. Život piše drame, ali nekad i kampanje.” Jurica Ćorluka, Head of Creative, Señor

IZJAVA KLIJENTA

“Sada mogu reći da mi je ovo jedna od najdražih kampanja na kojima sam radila. Jako sam srećna što je kampanja doprinela zajednici u kojoj živimo i što smo svi zajedno bili deo rešenja za preduzetnike kojima smo na ovaj način pomogli.” Iva Barbarić, direktor marketinga i istraživanja tržišta, Zagrebačka banka

Komentari