ZAŠTO SU SPONZORSTVA VAŽNA ZA NEKI BREND?

Odgovor na ovo pitanje verovatno ne može biti univerzalan za sve industrije i brendove, ali ako bismo govorili uopšteno, važno je da vaš brend, pored portfolija proizvoda, ima i svoje lice. A sponzorstva, kao i CSR projekti, interna kultura i mnogi drugi aspekti koji spadaju pod korporativnu komunikaciju mu to lice daju. Pokazuju šta vam je važno, za šta se zalažete, koje su vaše vrednosti.

NA KOJI NAČI SPONZORSTVA I PARTNERSTVA MOGU DA UTIČU NA POZICIONIRANJE BRENDA NA TRŽIŠTU?

Sećam se da je pre desetak godina odjednom bilo puno članaka na temu kako korisnici i kupci sve više očekuju od brendova, ne samo da im proda kvalitetan proizvod. Pričalo se o webu 2.0 i dvosmernoj komunikaciji, a ja mislim da nam je to na neki način uvek bilo važno, samo je sada vidljivije i tržište je konkurentnije. Ljudi očekuju da brend ima stav i naravno da je dobro da se u tom stavu slažu sa vama.

Ako govorimo o neizgrađenim brendovima ili onima koji se tek pojavljuju na tržištu, sponzorstva vam mogu doneti i vizibilitet. Mislim da smo izašli iz ere kada kompanije prosto daju novac i nešto se desi i sklonili se od sponzorstava koja su toliko generička da ih može potpisati svaka kompanija. Da bi bila dobra onda moraju biti u skladi sa onim što ta kompanija jeste.

DA LI PARTNERI MORAJU DA DELE ISTE VREDNOSTI I ZAŠTO JE TO VAŽNO?

Mislim da apsolutno moraju ukoliko želimo da to partnerstvo bude nešto što donosi promenu u društvu ili zajednici, što pravi neku prekretnicu. Tržište je sve edukovanije, i korisnici vam neće verovati ako je to partnerstvo na nekim lošim osnovama. Ako izgubite njihovo poverenje, verovatno ćete izgubiti i njih. I to nije jedini gubitak, korporativni ugled, takođe, može biti upitan.

NA KOJI NAČIN SU SE SPONZORSTVA TRANSFORMISALA I KOJE TRENDOVE OČEKUJETE U OVOJ OBLASTI U NAREDNOM PERIODU?

Sponzorstva su sve manje situacije u kojima kompanija da novac i dobije logo na promotivnom materijalu. I meni lično jako je drago da je tako. Interno promene su velike u smislu angažovanja internih snaga i znanja u taj projekat koji se sprovodi, a u sinergiji nastaju mnogo bolje stvari. Sistem “ključ u ruke” kojima su kompanije ranije pribegavale zamenio je sistem “radimo ovo zajedno” i ja iskreno verujem da je to dobar pravac. Takođe, svedoci smo da se granica između sponzorskih i CSR projekata gubi i da se sve više projekti okreću ka društveno korisnim. Naravno, i dalje postoji i kategorija “event sponsorship”, koja mahom brendovima daje vizibilitet, ali mi se čini da se i to prisustvo brendova u ovoj oblasti menja, da sve više oni postaju deo sadržaja, a ne samo logo na platnu iznad bine.

Komentari