BRIEF

Izazov je pričati o nefizičkom nasilju nad decom u zemlji u kojoj većina stanovništa još uvek veruje da je fizičko kažnjavanje dece opravdano i prihvatljivo. Istraživanja ukazuju na to da 8 od 10 osoba u Makedoniji odobrava batine kao disciplinsku meru. Da bismo im objasnili da su grube reči podjednako nasilne, morali smo srušiti njihova ubeđenja i usaditi im tu ideju u srcima i mislima.

IDEJA

Pokazati roditeljima da reči bole isto kao i udarci, kao i da mogu narušiti samopoštovanje, samopouzdanje i emotivno blagostanje deteta. Morali smo biti veoma oprezni da ih ne antagonizujemo, kako se ne bi osetili napadnuti.

REALIZACIJA

Snimanje sa decom je uvek izazov, a kada je uloga u videu takva da dete mora trpeti verbalno zlostavljanje, izazov je još veći. Kako bismo učinili da se dete oseća prijatno između kadrova morali smo održavati prijatnu atmosferu u toku snimanja što je iziskivalo još više posla.

KANALI KOMUNIKACIJE

TV reklama – “Reči imaju težinu”
Gifovi “Šta kažu roditelji, šta slušaju deca“, imaju za cilj da ilustruju kako reči koje roditelji nesvesno izgovaraju utiču na njihovu decu.
Javne rasprave o roditeljstvu u kojima prvi put javno pričamo o verbalnom nasilju.
“Čas glume” – socijalni eksperiment u kome deca preuzimaju uloge roditelja, dok im roditelji sede u publici gledajući kako ih njihova deca zaista vide.

REZULTATI

Roditelji su, neočekivano, pokazali veliko interesovanje da učestvuju u diskusiji, tako da smo nastavili rasprave sa karavanom u više gradova u Makedoniji još godinu dana.

NAGRADE

BalCannes – TOP 25 kampanja.

TIM

Copywriter: Marija Kik
Kreativni direktor: Ilinka Crvenkovska
Direktor produkcije: Goran Sazdanovski
Account menadžer: Dušica Savovska
Režiser: Dina Duma
Direktor fotografije: Ѓorѓi Klinčarov
Montažer: Gorjan Boškoski
Grafički dizajner: Elena Božinova
Asistent produkcije: Saška Miševska

OSVRT GLAVNOG KREATIVNOG DIREKTORA

“Kada smo prvi put razgovarali o ideji bilo je negativnih reakcija i u okviru agencije, od strane kolega roditelja. Govorili su nam da nemamo predstavu o tome kako je biti roditelj, da ne možemo očekivati da oni nikade ne povise glas i da uvek budu staloženi u odnosima sa svojom decom. To su pitanja kojima je potrebno puno vremena da bi se prihvatila, ali smo bar podstakli ljude da razmišljaju i da pored toga što su oni odgajani tako, to ipak nije pravi način.“ Ilinka Crvenkovska, kreativni direktor, Idea Plus Communications Skopje

Komentari