Da li ritejl industrija u Srbiji u dovoljnoj meri koristi potencijale društvenih mreža i novih tehnologija?

Za ritejl su društvene mreže odavno jedan od glavnih kanala u komunikaciji sa kupcima. Kada je reč o korišćenju potencijala istih, u smislu prihvatanja novih mreža, formata ili funkcionalnosti, posebno imajući u vidu dinamiku kojom se to dešava u svetu, definitivno se kod nas realizuje kao eho. U ritejlu je ključna sinergija između mogućnosti koje nove tehnologije daju da privuku korisnika i fizičkog iskusta u prodavnici, gde se dešava ključna konverzija u kupca. Na nama je da te mogućnosti prihvatimo i prilagodimo našim specifičnim biznis modelima.

Algoritmi igraju sve veću ulogu u otkrivanju proizvoda, otvarajući novi put za Social Commerce. Trend #TikTokMadeMeBuyIt savršen je primer ovog fenomena. Da li će Social Commerce zaživeti u Srbiji i u kom obliku?

Social commerce na neki način u Srbiji već živi, u okvirima mogućnosti koje platforme Facebook, Instagram i druge kod nas daju. Broj korisnika društvenih mreža u našoj zemlji je 2020. godine procenjen na oko 4,82 miliona, te je potencijal za Social Commerce veliki. S druge strane, treba imati u vidu specifičnosti našeg društva koja se ogleda u potrebi za interakcijom, pa mislim da su balans i sinergija sa fizičkim iskustvom na prodajnom mestu izvesni.

Vidite li tu potencijal i mogućnost za proaktivan pristup ritejl centara u Srbiji?

MPC Properties, kao kompanija koja poseduje mrežu shopping centara Ušće, BEO, Mercator, Delta City, i Immo Outlet Centar, lider je na tržištu, pa je neminovno da ima proaktivan pristup. Najbolji primer je mobilna aplikacija Tvoj centar koje na jednom mestu daje ključne informacije o brendovima, sadržaju i pogodnostima u centrima, nagrađujući lojalnost poklonima i popustima, pri tome razvijajući u kontinuitetu nove funkcionalnosti u cilju optimizovanja iskustva korisnika, tj. posetilaca centara.

Porast medija pokrenutih od strane ritejlera trend je u svetu. Amazon trenutno dominira sa 77,7% prihoda od maloprodajnih medijskih oglasa (retail media ad revenue). Da li je budućnost ritejla u transformaciji ka medijskoj industriji?

Shopping centri kao fizička mesta, obzirom na broj posetilaca i brojne mogućnosti brandinga, definitivno to već jesu. Do koje mere će se njihovi digitalni kanali monetizovati kao medijski prostor zavisi svakako od dosega, uticaja istih, načina korišćenja relevatnih funksionalnosti, kao i optimizacije kooperacije sa brendovima u centrima. Potencijal je svakako veliki.

U kojoj meri su sopstveni mediji i kanali komunikacije važni za izgradnju zajednice lojalnih kupaca?

Sopstveni kanali, i fizički i digitalni, predstavljaju važan alat ne samo u sticanju lojalnih kupaca, već i u kreiranju specifične zajednice koja implicira lojalnost. Koliko je bitna ponuda, toliko su bitne i vrednosti koje shopping centar kao brend plasira, te su pomenuti kanali najbolje mesto za plasiranje istih.

Komentari