U kojoj meri su prethodne tri godine uticale na event industriju u celosti? Šta se konkretno promenilo?

Ah ta korona… Sve je promenila. Preko noći je sve prestalo. Puno smo govorili svi mi, koji se bavimo event menadžmentom, tako da se ne bismo ponavljali. Govorili bi o tome šta raditi kada ništa nemaš da radiš? Tada si u stvari najkreativniji… Preko noći osmisliš neku drugu vrstu posla, koju ćeš raditi ili evente na drugačiji način… I tako smo krenuli da sve događaje, odnosno zabavu, prenosimo na digitalne kanale, da bi bili u toku sa dešavanjima i da ništa ne propustimo. Tako su nastali online koncerti, online konferencije, online teambuilding, online rođendani, pa čak i super projekat – online buking portal za slovenačke zvezde zvezdanadomu.si. I ako pogledamo unazad, i kako je sada nakon tri godine, jedan deo online događaja i dalje se primenjuje, najpre kod edukacija i konferencija, dok su se ostali vratili u offline na velika vrata, ali znatno unapređeni i inovirani.

Da li je event industrija u Sloveniji uspela da se transformiše?

Naravno da se promenila. Mogu dati primer događaja koje smo mi radili, i to su par rođendana i par porodičnih okupljanja u velikim kompanijama. Produkcijski znatno naprednije varijante i scenarijski kreativnije i inovatnije.

Postoji veliki broj provajdera koji su specijalizovani za virtuelno organizovanje događaja. Koje su prednosti online događaja u odnosu na offline?

Apsolutno brzina pripreme eventa sa manje rizika za grešku. Pored toga, i ogromna prednost je neograničen broj publike.

Da li je svaki offline događaj moguće prebaciti u online? Šta je sa koncertima, modnim revijama, festivalima?

Na početku epidemije videli smo da je sve moguće, da sve može, pa tako i to da se sve može organizovati online. Samo je pitanje uspešnosti događaja, kao i zadovoljstva publike. Ipak, koncert online ne može zameniti koncert uživo.

Časopis Rolling Stone objavio je zanimljiv članak o uticaju pandemije na industriju organizacije koncerata i festivala. Neizvesnost je ono što ističu kao najveći problem. Koliko je neizvesna budućnost event industrije globalno, regionalno, lokalno?

Neizvesno je sada sve. Suočeni smo, nažalost, sa takvom realnošču da ako nije pandemija, onda su zemljotresi, poplave, suše i požari, ekonomska kriza… Teško je predvideti kakva će biti budućnost, zato uvek treba biti pripremljen na nepredviđene okolnosti i spreman za brzo reagovanje. To je pozitivna stvar koju nam je pandemija donela.

Komentari