U offline svetu (potencijalni) kupac dolazi u radnju, ragleda, možda neki proizvod proba, uporedi karakteristike sličnih, a na kraju se oduči i izvrši kupovinu. Ako su ljubazni prodavci slučajno zapamtili da je reč o starom kupcu, možda će mu biti ugodnije dok kupuje ako mu ponude nešto slično onome što mu se ranije svidelo, možda će dobiti neki popust zato što je prošlog puta kupio veću količinu proizvoda, a možda kupi i nešto više u odnosu na ono što je planirao zato što ste ga ubedili da je vaša ponuda pravi izbor.

U digitalu, legalno, jako veliki broj aktivnosti istog tog (potencijalnog) kupca možemo pratiti i beležiti da bi mu se kasnije obezbedilo ugodno korisničko iskustvo, i donekle ili potpuno – probudi sličan osećaj kao kod offline kupovine, uz svu pruženu (potencijalnu) pažnju, adekvatnu komunikaciju i odgovarajuću ponudu. Umesto jednog pristupa za sve, pruža se mogućnost da za skoro svakoga ponaosob svoj pristup prilagodimo, ali samo ako imamo adekvatne i “čitljive” podatke.

Uz sve na šta su godine Covid-19 uticale, digitalu su donele ubrzane promene i najzad punu svest da digital više nije potporni kanal u prodaji. Takođe, donele su dodatni razvoj i sve masovniju implementaciju rešenja za podršku u stabilnijoj prodaji, koja mogu pomoći da se kupcima obraćamo adekvatno i “pametno”, da njihovo iskustvo kupovine ostavimo dugoročno pozitivnim. Tzv. martech ponovo je vrlo vruća tema, posebno nakon početnog korona šoka sa povećanim ulaganjem kompanija u ova rešenja, i sve više ponuđača odlične tehnologije koje ulaze na tržište. Kao jedne od najbitnijih, platforme sa podacima o korisnicima i kupcima (CDP) postale su još više popularne u roku od samo godinu dana, jer kompanije snažnije nastoje da ih iskoriste i iz njih više nauče, integrišući podatke svog marketinškog tima sa različitim podacima drugih timova, poput prodaje ili logistike.

Uz tehnologiju za napredno prikupljanje i segmentaciju podataka, automatizovanje višekanalnih marketinških aktivnosti, generisanje izveštaja od podataka sa različitih izvora, štedimo vreme i stičemo znatno bolju, novu perspektivu o poslovnim performansama, a uz adekvatno tumačenje – dobijamo veliku prednost. Naravno, nekada postoje i izazovi u martech implementaciji imajući u vidu različite poslovne cikluse i ponekad visoke inicijalne troškove. Čak i nakon implementacije, često kompanije ne iskoriste pun potencijal alata, ne beleže podatke adekvatno ili se za njihov biznis implementiraju pogrešna softverska rešenja.

Komentari