BRIEF

Povezati marku Spar sa mladima i vratiti mlade u Sparove trgovine.

IDEJA

Mladi se bolje povežu sa markama, koje su spremne za njih nešto uraditi i omogućiti im da se u priču brenda aktivno uključe. Spar je ponudio mladim preduzetnicima priliku za njihov poslovni uspeh na način da im da na raspolaganje prodajne police i potrebnu marketinšku podršku u realizaciji njihovih ideja.

REALIZACIJA

„Štartaj Slovenija“ kroz inovativno partnerstvo povezuje Spar Slovenija i Pop TV, i slovenačkim preduzetnicima otvara vrata za posao. Pop TV formirala je novi format TV emisije, u kojoj se predstavljaju priče mladih preduzetnika i njihovih proizvoda. Spar Slovenija povezao je ciljnu grupu kroz društvene mreže i druge medije i uključio ih u priče mladih preduzetnika.

KANALI KOMUNIKACIJE

Primarni kanali komunikacija su TV emisije (sa adekvatnim oglašavanjem) i komunikacija kroz društvene mreže. Sekundarni kanali su spoljno oglašavanje i oglašavanje u štampi.

REZULTATI

Kampanja je prevazišla sve ciljeve. Udeo mladih kupaca u Sparu povećao se sa 48% pre početka projekta na 64% u 2018 godini. Broj svih kupaca u Sparovim trgovinama bio je u 2018. godini veći za skoro 100.000 ljudi (+11%).
Uključenost na društvenim mrežama bila je 21 put viša od prosečne uključenosti u istoj industriji.
Među 28 novih proizvoda čak njih 25% preuzelo je vodeće mesto u svojoj kategoriji. Mladi su u periodu od tri godine lansirali više od 20 dodatnih novih proizvoda, tako da je ukupan broj svih novih proizvoda već prešao broj 50.

NAGRADE

Zlatni Effie 2018, Specijalni Effie 2018 za najbolju upotrebu istraživanja, Velika nagrada SOF 2017, Zlatni sempler SEMPL 2017, Srebrna WARC Innovative nagrada 2017, AmCham Slovenia: najbolja poslovna praksa u Sloveniji 2017.

TIM

Mojca Randl, direktorka, Formitas Skupina
Igor Mervič, direktor, Spar Slovenija
Janja Štular, vođa marketinga, Spar Slovenija
Nataša Purgaj, stručni saradnik, Spar Slovenija
Aleš Muhič, direktor marketinga, Proplus
Žana Močnik, vođa projekata, Formitas Creative
Blaž Ritmanič, kreativni direktor, Formitas Creative
Kreativna produkcija – Proplus
Mitja Tuškej, strateg, AM Komunikacije

OSVRT GLAVNOG KREATIVNOG DIREKTORA

“Kada imaš jasne ciljeve, kada znaš koga ciljaš, kada imaš o ciljnoj grupi jasan insight i kada u kreativnoj ekipi partnerski rade stručnjaci različitih profesija, koji se međusobno poštuju, onda se može kreirati projekat kao što je Štartaj Slovenija. Jasan fokus, jasna priča brenda koja rešava realan problem ciljne grupe i uz to i ponudi svima nešto novo, nešto drugačije i inovativno, formula je koja jednostavno radi.“ Blaž Ritmanič, Creative Director, Formitas Creative

OSVRT KLIJENTA

“Projekat Štartaj Slovenija jedan je od najboljih marketinških projekata u celoj korporaciji Spar International. Uz odlične rezultate projekat je za tri godine bitno promenio i način razmišljanja i rada u kompaniji. Saradnja sa mladim preduzetnicima dala nam je novu energiju i vodila nas je u inovativne poslovne i organizacijske promene. Ovaj projekat u našem velikom preduzeću stvarno živimo.” Janja Štular, vođa marketinga, Spar Slovenija

Komentari