NA KOJI NAČIN MOŽEMO PREPOZNATI PRAVO DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE OD OBIČNE PROMOCIJE KOMPANIJE?

Važna je svest o tome da u nekom trenutku treba da svako od nas “vrati društvu” iz kog je potekao i zbog kojeg je tu gde jeste, sa tim što ima i u skladu sa mogućnostima. U tom smislu društveno odgovorno poslovanje u suštini ima upravo to kao primarni cilj. I zato, važno je da se o društveno odgovornim inicijativama govori i da se iste promovišu zarad što veće transparentnosti sa jedne strane, ali i uključivanja što više privrednih subjekata, organizacija u projekte od društvenog značaja, podizanja svesti i davanja tog pozitivnog primera za druge. Ne treba raditi društveno odgovorne projekte samo da bi se kompanija promovisala – to dolazi prirodno ako je projekat iskren. Mi svi zajedno utičemo na to kakve odnose, zajednicu i društvo stvaramo, a iskrenost i poverenje moraju da budu fundamenti tog društva. Za nas društveno odgovorno delovanje je sveobuhvatno demonstriranje održivosti poslovanja na svim nivoima, kreiranjem dodate vrednosti za sve u lancu: farmere, zaposlene, lokalnu zajednicu, potrošače, partnere, društvo u celini. Nije nam svejedno kakvo je okruženje u kojem radimo i kakvo društvo stvaramo.

KOLIKO JE VAŽNO IMATI STRATEGIJU ODRŽIVOG RAZVOJA?

Od izuzetne je važnosti jer na taj način definišete način obavljanja poslovanja uz snažnu posvećenost principima održivog razvoja u oblastima u kojima prirodom svoje delatnosti možete imati najjači uticaj. Kao domaća kompanija, za nas su to projekti kojima doprinosimo razvoju poljoprivrede i voćarstva, sigurnim otkupom voća i subvencijama za farmere. Kao porodičnoj kompaniji koja veruje da je zdrava porodica stub svakog društva bavimo se temama koje su važne za povećanje nataliteta, lečenje neplodnosti, ali i temama koje se tiču edukacije i zapošljavanja mladih i zdravim navikama u ishrani naše dece kroz podizanje svesti o značaju i razvoju organske proizvodnje.

U KOJOJ MERI CSR PROJEKTI UTIČU NA JAČANJE I POZICIONIRANJE BRENDA NA TRŽIŠTU?

Strateški dobro razvijeni i implementirani projekti mogu itekako uticati na rast imidža, unapređenje percepcije brenda, produktivnosti i pozicije kompanije na tržištu. Emotivna veza sa brendom raste ukoliko brend uzima aktivnu ulogu u životima ljudi, konkretnim akcijama ili skretanjem pažnje na teme od šireg društvenog značaja. Ključ je relevantnost u životima ljudi, razumevanje šireg konteksta i istinska namera da se napravi pozitivna promena. Ako iza svega stoji iskrenost na čemu se tremelji poverenje to društvo prepoznaje i nagrađuje.

DA LI SU POTROŠAČI DANAS VIŠE DRUŠTVENO OSVEŠĆENI, POSEBNO AKO GOVORIMO O MILENIJALSIMA I GENERACIJI Z I Y?

Mislim da potošači uključujući i milenijalse, generaciju Y, ne toliko generaciju Z, žele da budu informisani, traže iskren i otvoren ‘naked truth’ pristup od brendova. Transparentnost u tome kako posluje od etikete pa do sadržaja, kako se odnosi prema zajednici, za koje vrednosti se zalaže njima jeste važna. Uspešni brendovi uzimaju aktivnu ulogu u njihovim životima. Klasično oglašavanje i poruke koje primaju među milionima poruka preko velikog broja medija, daleko teže dopiru do njih od poruka brendova koji prepoznaju aktuelne društvene teme i imaju odgovor koji je njima blizak i izaziva dobru emociju.

Komentari