NOVE GENERACIJE MNOGO VIŠE BRINU O SVOM FIZIČKOM I MENTALNOM ZDRAVLJU, ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE. KAKO ZADOVOLJITI POTREBE GENERACIJA X, Y, Z, PA SADA I ALFA? KOJI PRISTUP TREBA DA IMA JEDAN SAVREMENI BREND PREMA OVIM CILJNIM GRUPAMA?

Razvoj digitalnih tehnologija i visoka informisanost novih generacija utiču da se trendovi menjaju nikad brže i dinamičnije. I to je nešto što morate da pratite ako želite da budete u igri i ostanete relevantni. To što ste bili izuzetno visoko pozicioniran brend nije nikakva garancija da ćete to i ostati ako niste spremni da se prilagođavate. Kako bi odgovorili potrebama današnjih generacija, konkretno kada je u pitanju prehrambena industrija, proizvođači se zalažu da unaprede svoje proizvode vodeći računa o nutricionističkim vrednostima sastojaka, da u što većoj meri koriste ekološki održiva i reciklabilna pakovanja, ali i da zasnivaju celokupno poslovanje na 100% obnovljivim izvorima energije. I to je upravo ono što i kompanija Mars radi i za šta se svakodnevno zalažemo vođeni uverenjem da svet kakav želimo sutra, u kome i planeta, i ljudi, i kućni ljubimci napreduju, upravo stvaramo time kako poslujemo i živimo danas. Od zamene plastičnih pakovanja eco-friendly materijalima, do naprednih istaživanja u pogledu kvaliteta i bezbednosti hrane, preko konstantnog unapređivanja načina nabavke sirovina, mi kontinuirano donosimo inovacije da bismo pokrenuli pozitivne promene za ljude i planetu.

MLADI SU DANAS U SVOM ONLINE NASTUPU MNOGO EKSTROVERTNIJI I U MNOGO VEĆOJ MERI SU KREATORI SADRŽAJA. KOLIKO TO OTEŽAVA/OLAKŠAVA KOMUNIKACIJU SA BRENDOVIMA?

Kompanija Mars ima široku paletu brendova u različitim segmentima, više od 115 njih uključujući M&M’s, Maltesers, Twix, Snickers, Pedigree, Whiskas, i veliki broj njih danas aktivno učestvuje u ko-kreiranju sadržaja sa našim potrošačima, kroz različite digitalne platforme. Takav pristup traži inovativnost i kreativnost, što svakako morate posedovati ako želite uspeh u digitalnom dobu. Naravno, uz neizostavan kvalitet proizvoda, njegovu dostupnost i konkurentnu cenu. Jedan od novijih primera kako smo aktivno sa potrošačima kreirali digitalnu kampanju jeste Maltesers viralni video, a kroz koji su naši potošači na duhovit način podelili svoju novu svakodnevicu, uslovljenu pojavom Covida-19. Kampanja je imala izuzetan uspeh, jer smo pokazali da smo sa mladima povezani na ličnijem i emotivnijem nivou. Od socijalnih mreža i aktivnosti na njima, do online videa i saradnje sa influenserima, sve su to načini koje moramo koristiti da bismo ostali relevantni u dobu visoko razvijene tehnologije.

KADA GOVORIMO O JEZIKU KOJI BRENDOVI KORISTE U KAMPANJAMA ČIJA SU CILJNA GRUPA MLADI, DA LI SVAKOM BRENDU PRILIČE SLENGOVI?

Koliko će se koristiti sleng u komunikaciji zavisi od invidualnog pristupa svakog brenda i kompanije pojedinačno, a pre svega uslovljeno je sa kojom ciljnom grupom brend primarno komunicira. Za one koji žele da budu relevatni za mlađe generacije, sleng zna da bude jako koristan, ali se mora primenjivati pažljivo, kako bi se zadržala relevantnost i autentičnost samog brenda. Među najboljim praksama do sada pokazalo se da brend može i treba da koristi ton i rečnik blizak mlađim generacijama, ali ne po cenu gubljenja sopstvene autentičnosti.

U KOJOJ MERI BRENDOVI KROZ SVOJE KAMPANJE „NAMEĆU“ TRENDOVE MLADIMA I KOJA JE NJIHOVA ODGOVORNOST U TOME?

Svaka akcija ima svoju reakciju, pa tako i svaka kampanja ima određeni uticaj. Da li će on biti veći ili manji zavisi od niza faktora – ko plasira kampanju, u kom trenutku, koju poruku šalje, koliko je ona za određenu sredinu revolucionarna… I tu je odgovornost svakoga ko se obraća široj javnosti neizostavna, bio on pojedinac ili kompanija. Zato nije dovoljno da vaša nova kampanja skreće pažnju nego itekako i to koje ona vrednosti promoviše. Ono što me tu posebno raduje jeste što to prepoznaju i sve više cene i sami potrošači. Svesnim donošenjem odluka o kupovini oni itekako uzimaju u obzir sve što vi kao kompanija radite. Mi se u kompaniji Mars, u donošenju bilo koje poslovne odluke, pa tako i prilikom kreiranja kampanje, rukovodimo sa naših pet principa poslovanja, a to su kvalitet, efikasnost, odgovornost, uzajamnost i sloboda. Oni nam pomažu da razrešimo svaku dilemu koju eventualno imamo i budemo sigurni da smo napravili pravi izbor. Bilo da je u pitanju poruka, saradnik sa kojim ćemo raditi ili forma za koju ćemo se opredeliti. Vođeni njima, naši brendovi donose inovacije, promovišu vrednosti u koje Mars kao kompanija veruje i osluškujući potrošača, donose sadržaj koji je za njih relevantan.

Komentari