Kako je medijska industrija izgledala pre 20 godina, a kako izleda danas?

Direct Media ove godine slavi veliki jubilej, 20 godina postojanja. Te 2001. Direct Media bila je prva prava medijska agencija u Srbiji i kao takva, mogu slobodno reći, pionir u trasiranju medijske oglašivačke industrije u regionu.

Neću reći ništa novo kada navedem da je najveća razlika nastala sa pojavom digitala i fragmentacijom medija. To je dovelo do toga da su medijske agencije prve ušle u proces transformacije, razvile nove usluge i postale najznačajnija karika u lancu oglašavanja, zauzevši i polje istraživanja, tehnologije, podataka, kreative. Suština posla ostala je ista, ali je tokom ove dve decenije, pre svega, sa pojavom digitalnih medija sve postalo kompleksnije sa drugačijim načinom targetiranja. To je ukratko pređeni put medijske industrije.

S druga strane, pre 20 godina, naša industrija zaista je bila jedna od najinteresantnijih, najperspektivnijih, privlačila je mnoge mlade talente. I možda je to najveća razlika kada poredim ovaj period.

Šta je tajna uspešnog agencijskog biznisa?

Najveći uspeh Direct Medie upravo je u trajanju. Direct Media je fenomen ovog tržišta, a verujem i fenomen advertajzinga generalno. Mi i dalje, kao lokalna agencija, uspevamo da budemo najveća agencija u regionu. Iza nas stoji mnogo truda i rada, stalnog učenja, želje, entuzijazma, vere da možemo da razvijemo agenciju koja je pandan svetskim lancima. Iza nas su godine kaljenja, iskušenja kroz koja smo prolazili i izlazili jači.

Opstali smo, pre svega, zahvaljujući odličnom timu. Na početku je specifičnost bila što su većinu zaposlenih činili inženjeri tzv. “math men”, što je u to vreme bilo iznenađujuće i da smo onako kako smo postavili biznis tada bili preteča mnogih trendova koji su došli tek nakon 10 i više godina. Bili smo, jednostavno, ispred vremena.

Veliki, jak, posvećen, inteligentan tim ono je što čini da Direct Media opstane na tržištu. Zajednički cilj i osećaj pripadnosti agenciji. I upravo taj poseban osećaj jeste i tajna uspeha koja se teško objašnjava.

Mogu li agencije danas da opstanu nudeći samo usluge?

Naravno, usluge će uvek biti suština postojanja agencija. Konsultantska uloga agencija biće sve veća. Iskustvo i znanje agencija u tehnologijama i ljudima biće onaj faktor koji pravi razliku. Agencije će se transformisati kroz tehnologije i automatizaciju.

Kako će izgledati advertising industrija u budućnosti?

Ako sve više pričamo o homo tehnikusu, a ne o homo sapiens, tu vidim i glavni uticaj promene. Nove generacije će modelirati advertajzing u narednih pet godina, zaustavljanje fragmentacije medija, ali intenziviranje najvećeg izazova, kako oglasna poruka da stigne do potrošača i da bude primećena. I još jedan fenomen, novi digital native brendovi dovešće do potpuno promenjene stvarnosti advertajzinga.

Komentari