BRIF

Kako je Coca-Cola veliki globalni brend sa posebnim setom vrednosti, potrošači u Srbiji nemaju jasnu percepciju da on razume lokalnu kulturu i običaje.

IDEJA

Sa ciljem da promenimo ovu percepciju i pokažemo da Coca-Cola nije samo idealan dodatak domaćoj kuhinji, već se itekako uklapa u lokalnu kulturu i podržava lokalne vrednosti, rešili smo da pokrenemo projekat koji slavi neke od najstarijih srpskih tradicija na inovativan način.

REALIZACIJA

Pružili smo majstorima starih veština priliku da demonstriraju svoje znanje tako što će ručno izraditi pet bilborda koristeći različite tehnike tipične za različite krajeve zemlje. Izrada bilborda zahtevala je puno rada i veštine i trajala je nekoliko meseci, a sami bilbordi na kraju su se našli upravo u gradovima tih krajeva: Zlatiboru, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Negotinu i Kragujevcu.

KANALI KOMUNIKACIJE

Da bi putem bilborda promovisali lokalne zanate, ali i recepte starih domaćih jela, lansirali smo YouTube dokumentarnu seriju od 12 epizoda. Domaćice iz četiri kraja naše zemlje podelile su svoje poznate tradicionalne recepte, ali i mudrosti i tajne, žargonske izraze i stare narodne priče. Postale su poznate na YouTube-u i Facebook-u, kroz veliki broj share-ova i live stream-ova. Njihovo kulinarsko umeće je inspirisalo nastanak jednog posebnog kuvara sa tradicionalnim receptima i njihovim modernim verzijama.
Poseban doživljaj je predstavljala izložba za sva čula – spoj tradicionalnih jela, muzika na tradicionalnim instrumentima iz krajeva iz kojih potiču i tehnike kojima su rađeni izloženi bilbordi.

REZULTATI

YouTube serija dostigla je preko dva miliona pregleda i 700k interakcija na društvenim mrežama. Sa nacionalnim i internacionalnim naslovima čija PR vrednost se procenjuje na 110 hiljada evra, tajne veštine srpskog zanata prevazišle su granice Srbije. Kada su u pitanju transakcije, tržišni udeo, reach i brend imidž, svi targeti kampanje su prevaziđeni.

NAGRADE

• Mixx Awards 2018, Best Cross Media Integration
• BalCannes 2018, Najbolji projekat BalCannes revije
• Kaktus 2018, Najbolja Inovativna integrisana kampanja
• Kaktus 2018, Najbolja Cross media integrisana kampanja
• UEPS, Gold, Integrated campaign – Drinks category
• UEPS, Zlato u kategoriji OOH
• UEPS, Bronza u kategoriji kreativna upotreba medija
• UEPS, Bronza u kategoriji prisustvo na društvenim mrežama

PROJEKTNI TIM

Jelena Lešević, Igor Petrović, Aleksandra Knežević, Katarina Pribićević, Marija Stošić, Jana Savić Rastovac, Vladimir Ćosić, Lidija MIlovanović, Kristina Jovanović, Miroslav Pavlović, Zdravko Kevrešan, Dubravka Petrović, Sandra Stojanović, Vladislav Prhal
UM: Jovana Voves, Sonja Džuklevski, Nataša Jolović
Knitting lades: Mira Lekić, Nena Hodak, Olivera Savić

OSVRT GLAVNOG KREATIVNOG DIREKTORA

„Coca-Cola, ikonični brend koji plasira prepoznatljiv globalni saržaj, ovog puta pronašao je inspiraciju u bogatoj lokalnoj tradiciji Srbije. Želeći da pomogne da se stari zanati, zvukovi, mirisi i ukusi spasu od zaborava, osmislili smo invoativnu kampanju koja mladim generacijama predstavlja tradiciju kroz platformu brenda.“ Jana Savić Rastovac, Creative Director, McCann Beograd

OSVRT KLIJENTA

„Kampanja u kojoj jedan svetski brend sa ciljnom publikom u komunikaciji koristi specifične ručne radove, inače deo kulturnog nasleđa, svedoči o dubokom razumevanju i poštovanju vrednosti lokalne zajednice, kao i o želji da svojim prisustvom ne menja njihove običaje, već da se uklopi u njih. Iako je to prirodan tok u samom životu, u oglašavanju se retko sreće i predstavlja naizgled spoj nespojivog.“ Andreea Dragan, SSD Marketing manager, The Coca-Cola Company

Komentari