Globalna COVID-19 kriza izazvala je preokret kada govorimo o značaju korporativne komunikacije na digitalnom prostoru. Tokom trajanja krize, agencija Digital Element je, za publikaciju ADBOOKA, kreirala analizu sa ciljem istraživanja performansi kompanija i influensera na osnovu ostvarenog angažmana. Ovo istraživanje pokazalo je da, iako je saradnja sa kompanijama u datom periodu opala, angažman influensera ostao je na istom nivou. Sa druge strane, dokazano je da angažman korporativnih naloga umnogome zavisi od oglašavanja i kampanja ostvarenih u saradnji sa influenserima. Nakon godinu dana, vraćamo se na isto mesto sa pitanjem – da li se promenio način saradnje sa influenserima?

Istraživanje potkrepljuju podaci koje Digital Element svakog meseca prikuplja za preko 200 korporativnih naloga na Instagramu, u cilju istraživanja trendova i poslovanja na internetu. Analizirani period obuhvata prvu polovinu 2021. godine.

Grafikon prikazuje TOP 7 korporativnih naloga na Instagramu, a interakcija ostvarena na zabeleženim objavama broji gotovo tri miliona lajkova i komentara (video views nisu uključeni u ukupni angažman). Ako posmatramo saradnju sa influenserima, nalozi najuspešnijih kompanija i brendova mogu se podeliti u tri kategorije: nalozi na kojima je saradnja sa influenserima vidljiva na feed-u, nalozi na kojima saradnja nije vidljiva na feed-u i nalozi koji retko koriste influensere u svojoj komunikaciji.

Dva najuspešnija naloga, kompanija Forma Ideale i Lidl Srbija, jedini su koji u okviru sadržaja na feed-u redovno komuniciraju saradnju sa influenserima. Forma Ideale saradnju ostvaruje kroz format Forma izazova, a 2021. godina započeta je bombastično, Novogodišnjim izazovom u kom su se u uređivanju nadmetale dve najpoznatije Fashion i Lifestyle influenserke – Lea Stanković i Zorannah. Fashion influenserke nisu jedine koje su našle mesto među Forma Ideale promoterima na društvenim mrežama, pa se u okviru Forma izazova često mogu videti i mladi glumci, kao što su Dragana Mićalović, Slaven Došlo, Ammar Mešić i Olja Lević. Baze fanova ovih influensera na Instagramu mogu se podvesti pod macro kategoriju, a saradnja je vidljiva i na feed-u samih influensera. Pored zabavnog karaktera ovog formata, kampanja sadrži benefit i za potrošače.

Lidl Srbija ostvaruje saradnju sa ubedljivo najvećim brojem influensera najrazličitijih kategorija, kako na osnovu interesovanja i tema koje promovišu, tako i na osnovu baze pratilaca. Najistaknutiji su Stuberi, kreatori šaljivog sadržaja, a naročito se ističu @naca_faca i @stubersaki. Pored zabavnog formata, Lidl Srbija na svom Instagram nalogu intenzivno promoviše vrednosti za koje se zalaže, kao što je zdrav način života. U okviru ovog segmenta ostvarena je saradnja sa najpoznatijim Healthy Lifestyle influenserima, profesionalnim nutricionistima i trenerima kao što su: Big Mama, Katarina Peruničić, Nela Bunčić… Zalaganje za različitosti i body positivity vidljiva je kroz saradnju sa Katom Ivakić (@katavux). Interesantna je i činjenica da je Lidl Srbija jedna od retkih kompanija koja sa influenserima sarađuje i na Facebook-u, najčešće u okviru segmenta – Lidl ti preporučuje, pa ne iznenađuje da se i na ovoj platformi nalazi na listi top naloga.

Kompanija Frikom je drugoplasirana kada govorimo o broju influensera sa kojima je ostvarena saradnja, sa jednom razlikom – ona nije vidljiva u okviru sadržaja plasiranog na zvaničnom nalogu. Pored kampanje Macho Grmi, koja je osvojila mlađu publiku, Frikom za svoje kampanje pažljivo bira influensere, pa je segmentacija jasno vidljiva u odnosu na proizvod koji se promoviše. Ove godine najzastupljenija je bila promocija novog sladoleda Highlife (Neda Nišić, Svetlana Bjelan, Dragana Mićalović…) i porodičnih pakovanja (Ena Luna, Tamara Ćosić, Mare Veljković…).

dm Srbija najuspešniji je od svih drogerijskih lanaca na društvenim mrežama, ali ni Lilly i Sephora Srbija ne zaostaju i nalaze se među 15 najuspešnijih. Naročito se izdvaja promocija organskih proizvoda dmBio, u saradnji sa Majom – Vitki Gurman i vegankom Katarinom Sharon.

Gigatron Srbija svoj nalog na Instagramu najčešće koristi kao kanal za promociju proizvoda, ali je povezivanje sa kupcima zabeleženo na nalozima influensera koji komuniciraju lifestyle, porodični život i humor. Među influenserima se nalaze Ana Stojanović i Ines Klara, ali i Stefan Papić, ekipa Državnog posla i Veselin Zvekić.

Na kraju, ostaje kategorija kompanija i brendova koje u svojoj komunikaciji retko ostvaruju saradnju sa influenserima, ali kada to učine definitivno izazovu reakciju publike. Ušće Shopping Centar svoje je fanove za Dan zaljubljenih iznenadio dejtom sa Voyage-om, dok je Guarana kreirala novi ukus Joker Guarana nakon što je Nikola Jokić osvojio titulu MVP-a.

Ako se osvrnemo na pitanje – da li influenseri i posle nezapamćene krize brendovima pomažu da budu prepoznatljivi i komuniciraju svoje vrednosti – odgovor je da to definitivno čine. Činjenica je da su kompanije sada „pametnije“ u odabiru uticajnih ličnosti koje šire njihovu poruku i saradnje ostvaruju uglavnom sa makro i mikro influenserima, čime se ostvaruje neuporedivo značajniji uticaj.

Komentari