SVEDOCI SMO POVLAČENJA GLOBALNIH BRENDOVA, ALI I NEKIH DOMAĆIH KOMPANIJA SA FACEBOOKA. KAKO OCENJUJETE OVAJ STRATEŠKI POTEZ I DA LI JE BEZ MREŽE IPAK TEŽE?

Reputacija Facebook platforme dovedena je, ne tako davno, u žižu interesovanja zbog pitanja (ne)bezbednosti podataka kojima rukuje. Pored toga, za neke brendove i kompanije upotrebljivost ove platforme u advertajzing svrhe poljuljana je gubljenjem određene demografije koja je ranije bila dostupna. Facebook je samo jedan od kanala – zgodan, jeftin, efikasan. Njegova svrha je da relevantnu poruku prenese do ciljne grupe i motiviše je na određenu akciju. Ukoliko se ta ciljna grupa više ne nalazi na Facebook-u, ili je nemoguće dopreti do nje putem ove platforme, to je jasan znak da taj brend ili kompanija treba da prežive transformaciju i možda se i u potpunosti odreknu prisustva na toj mreži.

U KOJOJ MERI ĆE KOMPANIJE MORATI DA PRILAGODE SVOJE DIGITALNE STRATEGIJE KAKO NE BI DOVELE U RIZIK SVOJU REPUTACIJU?

GDPR, koji se od prošle godine poštuje u svim evropskim državama i određuje zakonske propise vezane za zaštitu privatnih podataka, pred brendove i kompanije postavio je nove etičke uslove i kriterijume za prikupljanje i upotrebu podataka o potrošačima. Način na koji se rukuje podacima koje kompanije imaju ili kupuju od različitih dobavljača (među kojima je i Facebook) striktno su regulisani. Jako je bitno da se sve to radi na etički ispravan način i da celokupna komunikacija bude takva da ne narušava reputaciju brenda. Naš posao i jeste pitanje ispravne komunikacije – poštovanje postojećih pravila i moralnog kodeksa.

Kada se prelazilo sa nekih drugih vidova medija na digitalne medije, desile su se određene promene u medijskom miksu i mali shift u budžetu koji je od tada gravitirao sve više ka digitalnim kanalima i platformama. Svaka promena je izazov, a tamo gde se nalazi veliki izazov, tu je i veliko uzbuđenje.

UKOLIKO INSTAGRAM “SAKRIJE” BROJ LAJKOVA, KAKVA JE BUDUĆNOST INFLUENCER MARKETINGA?

Promene algoritma Instagrama i načina brojanja lajkova koje je Instagram najavio zapravo su sa stanovišta shareholdera ove mreže potpuno opravdana. Najveći novac koji se na ovoj mreži generiše ne odlazi u kasu brenda već u džepove influensera. Nešto slično dogodilo se pre nekoliko godina kada smo imali situaciju sa padom organic reach-a na Facebook-u. Stvar je jednostavna i ne dešava se ni prvi ni poslednji put u istoriji, sve se menja kako bi platforma koja je besplatna za upotrebu kapitalizovala svoju popularnost.

Lično mislim da ove promene neće ugroziti influencer marketing. On je u svojoj suštini realan i logičan nastavak endorser marketinga, gde su se u različitim formatima i pre digitala koristile razne poznate ličnosti koje uživaju određenu popularnost (glumci, pevači, sportisti…) kako bi amplifikovale poruku kampanje. Sada, ti mikro-celebrity zasigurno neće biti zanemareni kao nosioci marketinških poruka samo zato što je način distribucije njihovih poruka promenjen.

AKO BISTE MORALI KLIJENTU DA PREPORUČITE SAMO JEDAN ONLINE KANAL KOMUNIKACIJE, KOJI BI TO BIO I ZAŠTO?

Moj odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan – web. Smatram da je u digitalu vrednost web sajta ista kao i vrednost fizičke lokacije. To je ujedno i jedina teritorija koju će brend/kompanija moći da kontrolišu u potpunosti i prikažu sve što imaju potrebe da prikažu. Čak i kada postoje nalozi na društvenim mrežama, koji nisu u toj meri pod kontrolom oglašivača, užasno je bitno da celokupna komunikacija gravitira ka webu. Ako smo u poziciji da govorimo samo o jednoj jedinoj platformi – iako je to nemoguće, jer i na taj web treba dovoditi ljude oglašavanjem na društvenim mrežama, displej oglašavanjem, search oglašavanjem i sl. Web sajt treba da bude temelj svega što brendovi rade u digitalu. U takvoj situaciji, sve druge platforme koriste se kako bi se te poruke amplifikovale ili da bi se dosegla određena ciljna grupa koja je teže dostupna.

Setite se kako se, u doba rasta i razvoja društvenih mreža, debatovalo koliko je uopšte pametno da brendovi i kompanije imaju svoje naloge na društvenim mrežama. Isto nam se dešava i sada, obzirom da digitalni formati ponovo doživljavaju svoju transformaciju.

Komentari