KOJE IZAZOVE I TRENDOVE JE COVID-19 KRIZA „NAMETNULA“ MODNOJ INDUSTRIJI?

Covid-19 kriza, ne samo da je preoblikovala načine funkcionisanja svih industrija i društva uopšte, već je omogućila, uz sve negativne zdravstvene posledice, ubrzanje procesa „sazrevanja“ određenih rešenja kada je u pitanju korporativni svet, koja su se, ili će se početi primenjivati mnogo brže nego što smo to mislili pre devet-deset meseci. To se najbolje ogleda u činjenici da su, na primer, tokom pandemije svi modni brendovi „preselili“ aktivnosti usmerene na građenje brenda u digitalnu sferu, ali na potpuno „moćne“ inovativne načine u odnosu na period pre pandemije. Već vidimo da „nova realnost“ menja način na koji potrošači razmišljaju i to će svakako biti trend koji će se nastaviti. Sa druge strane – moda je večna. Moda, kao jedna od retkih industrija, svojom prirodom daje potpunu slobodu da se izrazimo i budemo ono što jesmo – hrabri, prkosni, pozitivni, inspirativni, da eksperimentišemo – sve ove kategorije su se, takođe, pokazale kao jako važne i tokom „opstanka“ u periodu pandemije za svakog pojedinca i to je jedan od razloga zašto moda kao industrija, uz kontinuirana osavremenjavanja, opstaje veliki broj decenija. Najveća lekcija koju je modna, a i većina drugih industrija, mogla izvući iz cele situacije jeste da su fleksibilnost i prilagođavanje važniji više nego ikada.

DA LI MODNA INDUSTRIJA GUBI NA IDENTITETU ILI JE U PITANJU ULAZAK U NOVU ERU?

Modna industrija ne gubi na identitetu i nikada neće. Lepota mode i modne industrije jeste ta što je toliko raznolika i ostavlja pojedincu dovoljno slobode da izrazi svoju specifičnost, a ipak bude u trendu. Najvažniji trend svake sezone je da, kako je i jedna od naših vrednosti u H&M-u, samo budete vi (come as you are) – a modna industrija će svakome pomoći da to i izrazi. Koji god stil vama odgovara, odaberite ga i pokažite svoj stav kroz odeću koju nosite. Ideja kojom se vodimo u H&M-u i jeste da moda treba da bude dostupna svima i da svako može kreirati sopstveni stil bez obzira na godine, novac i aktuelne trendove. Zajedno stvaramo jedinstvene trendove.

ZAŠTO BI MODNI TRENDOVI TREBALI DA IDU U KORAK SA VREMENOM I ŠTA TO ZNAČI KADA JE U PITANJU KOMUNIKACIJA SA POTROŠAČIMA?

Kao što sam već spomenuo, modna industrija mora biti spremna na prilagođavanje koje svaka faza u našim životima donosi sa sobom. Moda je oduvek bila i izraz prirode i razvijenosti u kojoj se nalazi društvo – bilo da govorimo o stilskim trendovima 60ih, nezaboravnih 80ih ili svih faza od početka 21. veka. Moda i evolucija društva idu jedno sa drugim i u međusobnoj povezanosti kontinuirano se oblikuju i nadopunjuju. Pogledajmo, na primer, digitalne promene – generalno digitalizaciju života. Svi smo svesni da će promene u toj oblasti imati veliki uticaj u budućnosti na naše živote, pa i na interakciju i komunikaciju brendova sa potrošačima. Potrošači, njihove potrebe i želje moraju se stalno osluškivati, a potom se to oblikuje u trendove. Takođe, trendovima treba inspirisati potrošače i olakšati im mogućnost da se izraze na najbolji način.

JEDAN TREND ZA 2021.

U modi trendovi se smenjuju, ali za jedan trend sa sigurnošću mogu reći da je tu da ostane, a to je održivost. Održivost je deo DNK-a naše kompanije i brenda. Imamo ciljeve koje smo odavno definisali, a neke smo već i ostvarili.

Komentari