Pričanje priče, popularni storytelling, jedan je od onih advertajzing termina o kojima svi znamo sve. Svesni smo zašto je nužan, sve najbolje mislimo o njemu, hvalimo svaki dobar primer i previše često se desi da ga u praksi izbegnemo. A potreba za dobrim pričama je nasušna.

Istraživanja pokazuju da poruka zapakovana u priču ima više od 20 puta veću šansu da ostane upamćena, nego da je prenesena u suvim činjenicama. Ili barem priča kaže da istraživanja to pokazuju?

Svakako su dobro ispričane priče u velikoj prednosti kada govorimo o atraktivnosti za ljudski mozak. Kada slušamo bilo koju priču, aktiviraju nam se auditivni i temporalni korteks. Samo kada upijamo dobru priču, aktiviraju nam se i dodatni delovi mozga (primera radi, parijetalni i frontalni kada počnemo da se emotivno vezujemo za priču). Te moždane aktivnosti traju i po nekoliko dana, što umnogome olakšava podsećanje na dobro ispričanu priču.

Kao vrsta, nemamo kapacitet da pamtimo sve informacije kojima smo okruženi. A danas ih je više nego ikada – broj informacija kojima smo na dnevnom nivou izloženi analogna je desetinama gigabajta. To znači samo jedno – isključivo dobre, autentične priče mogu da izazovu potrebnu pažnju i da ne prestanu onog trenutka kada su ispričane, već da žive u našim glavama i nakon toga.

Aktuelna kampanja kompanije Libresse „Priče iznutra“ (#WombStories) takav je primer. U Srbiji, ali ne samo u Srbiji, realan, autentičan prikaz menstrualnih tegoba i dalje je u delu javnosti tabu. Devojke i žene osećaju nelagodnost da o tome razgovaraju šire od uskog kruga bliskih prijateljica i doktora. Od njih se ne očekuje da te teme šire dalje, a same teme se smatraju greškom prirode.

Libresse kroz seriju realnih prikaza životnih faza i tegoba kroz koje prolaze žene svih uzrasta staje tome na put. Devojčica u svlačionici, devojka nakon posla, žena u menopauzi – sve su one izložene sličnom scenosledu životnih iskustava sa matericom, i onih lepih i onih teskobnih. Brend je ovom kampanjom pokrenuo raspravu, a komentari su podeljeni – među većinom pozitivnih, pojavljuju se i poneki izrazito negativni. Široko je polje između „sjajna kampanja, najzad stvarna ilustracija ženskih izazova!“ i „zašto emitujete ove gadosti, ovo moje dete ne treba da gleda?!“, ali jedna je stvar sigurna – autentične priče o materici nisu ostavile gotovo nikoga bez komentara. Jednako bitno – brend je njima otvorio razgovor o temama zbog kojih su žene generacijama krile svoje navodno nepoželjne životne aspekte. I dale prostor za ohrabrenje, podršku i saosećanje.

Vladimir Mitrović, kreativni direktor u Ovation BBDO, daje i sledeću analogiju koja dokazuje važnost autentičnih priča: „Kada bi svi bendovi na svetu pisali iste pesme ili non-stop pevali samo o jednoj temi, ne bismo imali omiljene bendove. Isto je i sa brendovima.“

Autentične priče brend može da ispriča na autentičan način, ali i kroz autentične komunikatore. Baš takva je kampanja „Lavovske priče“, koje je čuveni pivski brend plasirao na svom YouTube kanalu. Pod patronatom i uz domaćinstvo etabliranog glumca Nenada Jezdića, u lavovskoj kafani i uz politru piva, serija priznatih javnih ličnosti podelila je svoje, autentično lavovske priče.

Sportisti Saša Ilić, Vanja Grbić i Nataša Kovačević, selektori Željko Žoc Obradović i Dejan Savić, glumci Nebojša Dugalić i Andrija Milošević, istoričar Predrag Marković i TV ličnosti Rada Đurić i Jovan Memedović – svi velikani svoje struke, u deset epizoda ispričali su priče svojih života. Ovih 10 epizoda namenjeno digitalnom svetu, ostavile su takav utisak na publiku da je 11 lokalnih TV stanica u Srbiji rešilo da ih emituje u sklopu svog redovnog programa.

„Lavovske priče“ još jedan su primer važnosti autentičnosti priča za razvoj brenda. I to priča koje su u potpunom saglasju sa vrednostima koje brend zagovara, lavovskim karakterom slavljenjem najboljih među nama i najboljeg u nama.

Kroz istoriju, različite priče su preživele vekove, neke i milenijume. Bez obzira bile one narodne priče ili religijski spisi, sve imaju bar jedan zajednički imenilac. Autentične su u svojoj biti i široko primenjive u razumevanju njihove publike.

Dobro ispričane priče čine da se i njihovi konzumenti srode sa njima. Da se na emotivnom i duhovnom nivou uvežu sa onim ko priču priča. To je i osnovni razlog zašto je za brendove dobro da njihove priče budu jedinstvene, iskrene i njima skladne.

Uostalom, stihovi “Gorskog vijenca” ipak zvuče malo dublje od “ne, hvala”, zar ne?

“Spuštavah se ja na vaše uže,
umalo se uže ne pretrže;
otada smo viši prijatelji,
u glavu mi pamet ućeraste.”

Komentari