Kompanija Lidl Srbija, zajedno sa svojim partnerima, nastavlja čišćenje krajeva širom Srbije. Šta je cilj ove akcije i zašto je ovaj projekat značajan za društvenu zajednicu?

Već tri puta smo u dve godine organizovali akcije uklanjanja rasutog otpada iz prirode, sa raznih lokaliteta po Srbiji, pod imenom „Čisto iz ljubavi“. Ovaj projekat se nastavlja na sve preventivne mere koje Lidl preduzima u cilju smanjenja nastanka otpada. Na primer, uklanjanjem zaštitnog poklopca sa mlečnih proizvoda Lidl brendova trošimo 12 tona plastike manje na godišnjem nivou, a ukidanjem potrošačkih plastičnih kesa podstakli smo ljude da u kupovinu nose cegere. Iako radimo na prevenciji nastanka otpada, svesni smo da to nije dovoljno i koliko je već zaprljana priroda. Zbog toga, kroz naš projekat „Čisto iz ljubavi“ čistimo delove Srbije, pa smo samo u poslednjoj kampanji, koja se desila u maju 2022, uz pomoć NVO „Čepom do osmeha“ uklonili 14 tona otpada rasutog po prirodi.

U kojoj meri CSR projekti moraju biti u skladu sa korporativnim vrednostima kompanije?

Mislim da je neminovno da svi projekti koje sprovodite budu u skladu sa vrednostima kompanije i da će one uticati na to šta ćete raditi, ali i na način na koji ćete ih sprovoditi. Na primer, mi u Lidlu smo efikasni i srdačni – i baš takva je naš projekat „Čisto iz ljubavi“. Efikasan, jer u kratkom roku organizujemo veliki broj akcija sa značajnim rezultatima u pogledu količine prikupljenog otpada, ujedno pokazujući ljubav prema prirodi i zemlji u kojoj živimo – što je element srca.

Kako mobilisati zaposlene, ali i kupce da se, osim kroz lajkove na mrežama, aktivno i fizički uključe u akcije?

Time što im se obraćate jednostavnim jezikom, a teme obrađujete primerima sa kojima mogu da se sažive i koji su deo njihovog života. I sa brendovima, kao i sa ljudima, odnos poverenja se gradi kroz vreme. Potrošači i zaposleni će testirati vaše namere na situacijama gde je potreban njihov minimalan angažman, raspitivaće se o vama i slušati preporuke, daće vam jednu šansu – ako ste dosledni i iskreni, na svim nivoima, i ako se i sami zauzimate jednako ili više od toga koliko se od njih očekuje, slediće vaš primer. Stvari su jednostavne, vodite primerom: ne bih mogla da očekujem da nam se iko od kolega ili potrošača priključi akciji, da sama nisam zasukala rukave.

Zašto je važno da brendovi glasnije govore u javnosti o važnosti očuvanja životne sredine?

Mislim da je važno da svi pričamo o temama koje su nam važne, posebno onim za koje verujemo da mogu vući društvo napred. Ljudima je potreban smisao, a brendovi imaju snage da budu dovoljno glasni, ali i da pokrenu na akciju – ili makar, inspirišu.

Komentari