Kada dođe vreme da se piše tekst za Adbooku uvek se dobro zamislim – kako skrenuti pažnju u moru priloga koje pripremaju marketinški i komunikacijski stručnjaci i kolege? Kako biti drugačiji i privlačniji? Kako se ne ponoviti u odnosu na neku od prošlih godina? Šta je ove godine u trendu, a koji su novi kanali?

Ili jednostavno pitanje – kako da se izbegne fotka sa skrštenim rukama iz polu profila?

Hm, zašto ovo pitanje i kakve veze ima sa ozbiljnim raspravama šta nas sve čeka u našem marketinškom dvorištu kada se ostatak planete ili makar našeg kontinenta pita – da li da grejanje ograniči na 19 ili 20 stepeni?

Pa baš zato. Stalno ponavljamo kako treba biti autentičan i drugačiji. Posebno u vreme koje donosi kriza, kada će budžeti opet da se ograničavaju, a cene da rastu… I napišemo, što bismo žargonski rekli, ceo traktat o tome kako je važno da: 1. razumemo ciljnu grupu; 2. da razumemo brend; 3. da istražimo tržište… Da je ovo vreme prilika, a ne prepreka… I tako redom, dok ne stignemo do zaključne rečenice – budite hrabri i drugačiji.

Do sada ni meni ni mojim kolegama niko nije objasnio kako da budu hrabri. Ovo mogu da posebno istaknem u delu komunikacija. Zapravo znamo mi to, naravno, ali smo vrlo često ograničeni strahom – i našim i naših klijenata. Znam da na kreativnim radionicama u agenciji Headline&Dkit (neću vam otkriti u kojim situacijama smo najkreativniji) pljušte sjajne ideje. Znam i da je kod drugih kolega slično. Ono što ponekad ne razumem jesu zidovi na koje nalećemo kada krenemo da ih delimo. Strah od novog, drugačijeg, otvorenijeg.

Nemojte da slušate svakog rođaka ili komšiju – ne može sve svima da se svidi. Važno je da osvojite najveći deo svoje ciljne grupe i da im pokažete zašto vas biraju. A biraju vas zato što ste ukusniji, šareniji, zdraviji ili jednostavno rečeno bolji od konkurencije. Samo je važno da se to primeti.

A kako da se to primeti, pitala sam i koleginicu Tanju Šakotić: “Ne dozvolite da vas strah drži u zoni komfora, jer je tamo za vaš brend sigurnije. Nemojte ni po svaku cenu da pratite baš sve trendove, uvek imajte u vidu suštinu svog brenda i potrebe kupaca. Verujte onima koji su stručni u tome da vas predstave na najbolji način i pustite ih da rade svoj posao. Oni poznaju tržište, znaju kada neki trend nije za vas, a kada neka smela ideja može da uradi sjajan posao. Biti hrabar i drugačiji znači i dati, i sebi i kreativnom timu sa kojim radite, prostor da zajedno, uz razgovor iskoračite iz poznatog”.

I na kraju, ja ću ovo malo papira da iskoristim i da pozovem ponovo ljude iz kompanija – pustite kreativcima da vas vode, istražuju, sipaju dobre ideje. A kada se slikate za korporativne materijale – i tu promenite pozu. Sigurna sam da će vas pre tako primetiti.

Komentari