Da li hrabri brendovi usmeravaju svoje vrednosti ka održivom poslovanju?

Hrabri brendovi su veliki brendovi. Oni su ti koji pokreću nove teme i postavljuju standarde u komunikaciji, prepoznaju društveno relevantne teme i usvajaju ih u skladu sa svojim vrednostima. Na jedan način, tako i opravdavaju poziciju tržišnog lidera i pokreću javno mnjenje. Na našem tržištu imamo primere dobrih praksi brendova koji dugoročno ulažu u određene društveno važne teme i na taj način ostavljaju trag na tržištu.

Da li je “sustainability” reč koja će obeležiti naredne godine?

„Sustainability“ reč je koja je aktuelna već godinama i nalazi se u dugoročnim planovima svih velikih kompanija. Više nego ranije, postoje odvojeni budžeti koji su namenjeni popularizaciji važnih društvenih tema. Ukoliko kažemo kao institucija da brinemo o potrošačima, ta briga se upravo pokazuje na ovaj način. U budućnosti očekujemo prelazak iz ere gde dodatna vrednost za krajnjeg konzumenta predstavlja sniženje cene, u fazu gde upravo briga o društvu, zajednici i okolini predstavlja ono „više“ što brend može da ponudi.

Na koji način održivo poslovanje menja komunikacijsku industriju iz korena?

Održivo poslovanje komunikacijski samo stavlja druge teme u fokus. Sa prodajno usmerenih i sezonskih tema, u centar komunikacije stavljen je potrošač i dobrobit koju mu određeni brend donosi. Brend kroz svoje kampanje može da prenese poruku kroz različiti spektar medijskih kanala i visinom investicije učini je važnijom i primećenom. Ovo je jako interesantno ako razmišljamo o mlađoj ciljnoj grupi, gde sa načinom komunikacije brend može da izgradi neke zdrave navike, razmišljanja, ideje i osvesti o nekim važnim životnim temama. Brend Chipsy svojim ulaganjem u najveće prilike konzumacije proizvoda, kao što je gledanje fudbala, koristi momenat da fokus interesovanja publike prebaci na teme važnosti bavljenja sportom i održavanja zdravih životnih navika, još u mlađim uzrastima.

Ko bi trebao da preuzme odgovornost za oglašavanje neetičkih brendova?

Nema neetičkih brendova, već samo kompanija koja stoje iza brendova i kratkoročno su motivisane. Veće angažovanje relevantnih institucija na ovom polju očekivano je u narednom periodu, jer živimo u vremenu pametnog i zahtevnog potrošača. Pored kompanija, vlasnika brendova, pojedinci koji su zaduženi za programe i kampanje treba da osećaju ličnu odgovornost u ovom polju, jer su upravo oni prenosioci poruke, pokretači našeg tržišta i budućnosti u koju idemo.

Komentari