Kada nismo mogli da budemo zajedno, niti da se zabavimo van kuće, mediji su nam dodatno ispunili vreme. Društvene mreže pobrinule su se da budemo u kontaktu, a u potrazi za dobrim sadržajem, najveći ekran u kući nije bio rezervisan samo za starije.

Televizija, uz koju se kod nas provodi u proseku četvrtina dana, sa izbijanjem pandemije još je više dobila na značaju. Broj televizora u upotrebi porastao je za 5%, a bili su i uključeni duže nego inače. Uz to, auditorijum prestaje da pravi razliku između tradicionalne televizije, striminga i digitala.

Tokom poslednje nedelje marta 2020. godine, proveli smo mnogo vremena uz TV, čak do 7,45 sati dnevno. Najgledaniji TV kanali emitovali su više informative, te su top emisije bile upravo one koje su se bavile koronom. Već krajem proleća, ponašanje TV auditorijuma vratilo se u svoje standardne tokove, a najgledaniji programi do kraja 2020. ponovo su bile domaće serije, te zabavni sadržaji i sportski prenosi.

U prvoj polovini 2021. uz televiziju se provodilo 5,40 sati dnevno, a domaći film “Dara iz Jasenovca” bio je na prvom mestu po gledanosti.

I dok je televizija na proleće 2020. obarala rekorde, oprez potrošača i kompanija doveo je do vanrednog stanja u oglašavanju, pa su neke od vodećih kategorija proizvoda iz 2019. izgubile svoje pozicije. Aktivnost oglašavanja hrane i pića bila je u padu do pred kraj 2020. godine, te su trgovine izbile na prvo mesto sa 1% rasta, a oglašavale su uglavnom akcije i online prodaje. Sa 11% rasta medicinski artikli bili su na trećem mestu. A najveći pad aktivnosti zabeležilo je oglašavanje događaja, koji se odnose na slobodno vreme.

Međutim, ukupna aktivnost TV oglašavanja ubrzo je počela da se uvećava, a četvrti kvartal 2020. zabeležio je 7% veću aktivnost u odnosu na isti period 2019.

Na kratkotrajni uticaj pandemije ukazuje i porast aktivnosti TOP 10 brendova nakon drugog kvartala 2020.

U prvoj polovini 2021, aktivnost TV oglašavanja na skoro je istom nivou kao i pre korone, a najaktivniji brend je Lidl Srbija, kao i ranijih godina.

Što se ulaganja u oglašavanje tiče, iako se kod nas na televiziju odvaja preko polovine sredstava, digital je u stalnom porastu. U okviru digitala, društvene mreže posebno se izdvajaju rastom broja korisnika, te samim tim i ulaganjem, između ostalog i u angažovanje uticajnih pojedinaca. U kriznim vremenima, više nego ikada značajna je adekvatna i nezavisna metrika koja će opravdati uloženo, pa i pri odabiru i evaluaciji influensera.

Komentari