U KOM PRAVCU ĆE SE KRETATI MEDIJI U REGIONU I KOJE GLOBALNE TRENDOVE MOŽEMO DA OČEKUJEMO NA NAŠIM TRŽIŠTIMA?

Region nikada nije bio bliži svetu kada je reč o medijskih trendovima. Na globalnom medijskom nebu se gotovo svakodnevno dešavaju veliki pomaci, ali se oni dešavaju i kod nas, srazmerno veličini naših tržišta. Ceo svet priča o personalizaciji koja se zahvaljujući veštoj upotrebi veštačke inteligencije i machine learninga uspešno primenjuje i u regiji. Sadržaj se, već poslednjih nekoliko godina, konzumira netradicionalno, a tome su najpre doprineli streaming servisi koji su revolucionarizovali ovaj medij. IP signal i 5G mreža omogućiće još fleksibilniju konzumaciju medijskog sadržaja, borba za originalni sadržaj se nastavlja, biće puno investicija u produkciju, pored personalizovanih poruka i data-driven insighta koje stavljaju korisničko iskustvo na pijedestal. Biće zanimljivo posmatrati medijsku scenu u dolazećim godinama. Što se tiče oglašavanja, ono je i prošle godine ostvarilo stabilan rast od 5,5% i u svetu i u regionu i očekujemo da se trend povećanja investicije u medije nastavi.

U KOJOJ MERI SE DANAS BRIŠU GRANICE IZMEĐU TRADICIONALNIH I ONLINE MEDIJA I DA LI MEDIJI IDU U PRAVCU DATA-DRIVEN KOMUNIKACIJE I INOVACIJA?

Svet se nezaustavljivo kreće u pravcu dataizma. I komunikacijska industrija, kao jedna od karika u ekosistemu nepresušnog generisanja podataka, pokušava da se izbori sa ogromnim količinama tih istih podataka. To je najveći globalni izazov 21. veka. Mislim da smo kao sistem na vreme počeli da shvatamo značaj data-driven komunikacije. Već sada nam značajno pomaže da bolje razumemo potrošača, a nadam se da će naši uvidi i ekspertiza trasirati put transformaciji odnosno modernizaciji samih medija u smislu boljeg korišćenja podataka. Prošle godine smo osnovali Data Science odeljenje i zajedno sa drugim sektorima United Grupe radimo na mnogim medijsko-komunikacijskim platformama zasnovanim na data. Budućnost medija je u sve bogatijoj ponudi, ali i većoj personalizaciji sadržaja, a zatim i personalizaciji oglasnih poruka koje će se plasirati korisniku na kojoj god platformi se nalazio. Ta budućnost zapravo uopšte i nije tako daleko. Očekujemo da vrlo brzo zaživi i u našoj regiiji kao dugo očekivana inovacija u pravom smislu te reči.

U KOM TRENUTKU MOŽEMO DA OČEKUJEMO DA ONLINE MEDIJI „ZAVLADAJU“ BUDŽETIMA KLIJENATA U REGIONU? ŠTA JE USLOV DA BI SE OVO DESILO?

Zanimljivo je posmatrati podatke po zamljama Evrope gde u Engleskoj imate ulaganje u digital koje je recimo blizu 60%, u Rusiji 53% dok u Švedskoj oglašivači samo 17% budžeta usmeravaju na televiziju za razliku od digitala koji čini 62% medijskog kolača. Ma koliko kao profesionalci želimo da vidimo primenu globalnog trenda na lokalnom tržištu, evidentno je da smo mi TV-centrična tržišta i sve dok konzumenti određuju svoj dominantni kanal, tako se ponašaju i oglašivači. Možemo da budemo zadovoljni jer je ponovo ostvaren dvocifreni rast digitalnog oglašavanja u odnosu na prethodnu godinu. Mobilno oglašavanje poraslo je za oko 45%, online video za 53%, a oglašavanje na društvene mreže 42% i to su cifre koje generalno ohrabruju. Međutim, regionalna tržišta su i dalje TV-centrična i tako će ostati još nekoliko godina. Važno je reći da je media miks uvek prilagođen konzumaciji medija od strane ciljne grupe i sve dok je konzumacija TV sadržaja na ovolikom nivou ne možemo očekivati da TV kao medij prepusti lidersku poziciju koju ima. Dominacija digitala u regionu još uvek je godinama daleko.

JEDAN MEDIJSKI TREND KOJI NAS OČEKUJE 2020.

Sve veća personalizacija medija i komunikacija zasnovana na podacima.

2 comments

Komentari