Nestlé je jedna od prvih kompanija koja je objavila detaljan plan o svojim koracima u borbi protiv klimatskih promena. Šta to konkretno znači za kompaniju, a šta za potrošače?

Plan o dostizanju nultog uticaja na životnu sredinu odnosi se na niz ciljeva, počevši od prelaska celokupnog Nestlé portfolija na reciklabilnu ambalažu sa rokom do 2025. godine, globalnog pošumljavanja, koje obuhvata sadnju 20 miliona drveća godišnje, do postizanja neto-nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Nestlé je najveća svetska prehrambena kompanija i kao takva je vrlo svesna svog uticaja na životnu sredinu. Zbog toga ovaj plan vidimo kao preduslov poslovanja, a zacrtane ciljeve ostvarujemo redom i bez kompromisa. Današnjim potrošačima je ova tema veoma značajna, a upravo je njihovo poverenje u Nestlé potvrda da smo na pravom putu.

Kompanija već radi sa 500.000 poljoprivrednika i 150.000 dobavljača u cilju da ih podrži u implementaciji regenerativne poljoprivrede. Na koji način teče kampanja i kroz koje kanale komunicirate ključne poruke?

Termin regenerativna poljoprivreda nije toliko poznat široj javnosti, pa je upravo iz tog razloga kampanja počela edukativnom fazom, odnosno upoznavanjem medija sa ovim procesima na licu mesta – na njivama i u pogonima naših dobavljača povrća. Komunikaciju smo u narednim mesecima nastavili u tradicionalnim medijima, na društvenim mrežama i sopstvenim kanalima komunikacije, trudeći se da temu približimo javnosti kroz video materijale, grafikone i relevantne sagovornike – dobavljače, agronome, poljoprivredne novinare. Komunikacija se sprovodi i u retailu sa brend strane kroz POSM, kao i na samom pakovanju. Ponosni smo što je naša kampanja zapažena na tržištu Nestlé Evropa, a već sada možemo da najavimo nove investicije i kod naših dobavljača ulja i soje.

Na koji način ste vaše brendove uključili u komunikaciju ove važne teme?

Počeli smo sa Začinom C kao svojevrsnim primerom kako povrće uzgajano po pravilima regenerativne poljoprivrede doprinosi poboljšanju proizvoda: njegovom ukusu, boji, nutritivnim vrednostima. Ova kampanja je spoj korporativne i brend komunikacije, jer se odnosi na investiciju u srpsku privredu i očuvanje životne sredine, dok ima direktni uticaj na poboljšanje kulinarskog portfolija srpske Nestlé fabrike. Sa početkom proizvodnje nove Nestlé fabrike u Surčinu, važan deo ovog projekta biće i Nestlé brend Garden Gourmet – vegetarijanske zamene za meso.

U kojoj meri je danas teško/lako pomiriti održivost i profit? Kako to rade uspešne kompanije?

Dostići održiv i cirkularni model poslovanja zahteva velike investicije, znanje i brojna prilagođavanja. U vreme inflacije, rasta cena i opšte krize, to je još teže. Međutim, na duge staze održivost se višestruko isplati, kako zbog optimizovanog načina rada i ostvarenih ušteda, tako i zbog onog što je još važnije – očuvanja životne sredine i zajednice u kojoj poslujemo, kao i održanog poverenja naših potrošača.

Komentari