Tokom 2022. godine, društvena mreža TikTok postaje sve popularnija na našim prostorima, svakim danom raste i prikuplja nove publike, pa sada i milenijalci žele da budu prisutni na njoj, a mi svedočimo proširenju ciljnih grupa. Stoga je evidentno da će prisustvo na TikTok-u uskoro biti neophodno, kako bi kompanije i brendovi ostali relevantni.

Iako iz ugla pojedinaca ova društvena mreža deluje zanimljivo i primamljivo, brendovi još uvek pristupaju TikTok-u sa velikim oprezom, pa najveći broj njih „posmatra sa strane“, a strategije za nastup na TikTok-u leže u fiokama i čekaju pravi trenutak.

Nakon što je značaj TikTok-a na globalnom nivou, ali i na našim prostorima počeo eksponencijalno da raste, agencija Digital Element je pored usmerenja ka digitalnoj analitici, započela kreiranje sadržaja za TikTok. Naročita pažnja je posvećena istraživanju i razumevanju TikTok-a, a kreiranje sadržaja za ovu društvenu mrežu postalo je drugi element Digital Element-a.

Analizom domaćih brendova koji su aktivni na društvenoj mreži TikTok, utvdili smo da nema mnogo onih koji su skupili hrabrost i postali pioniri srpskog TikTok-a. Razlog za to je priroda ove društvene mreže, koja se razlikuje od svih dosadašnjih i koja ne zavisi od preskupe produkcije i savršenih vizuala.

Ipak, postoje brendovi koji su hrabro zakoračili na TikTok i koji postavljaju standarde, stvaraju nove ciljne grupe, privlače fanove i daju primer drugim brendovima.

Frikom Meda predstavlja veoma originalno rešenje kako jedan brend pristupa društvenoj mreži TikTok. Frikom je u svoj sadržaj uvrstio maskotu – Frikom Medu, koji je tu da fizički predstavi brend i koji prolazi kroz različite scenarije, najčešće komične prirode. Frikom se kroz svoj kanal ne bavi samo prostom promocijom svojih proizvoda, već stvara zabavan sadržaj, komunicira sa publikom i kroz svoje sadržaje prati i stvara trendove na TikTok-u.

Wolt i SBB možda nisu kreirali maskotu, ali su na sličan način ostvarili vizuelno prisustvo, pomoću aktera koji se naizmenično pojavljuju u video klipovima. Ovi brendovi odlučili su se da predstave svoja zaštitna lica koja imaju ulogu da na TikToku na kreativne i zanimljive načine promovišu usluge, kroz trendove, popularne izazove i zanimljive interakcije sa publikom.

Guarana za razliku od prethodno navedenih brendova, nema prepoznatljive aktere, već je fokusirana na svoje proizvode koji su glavni junaci svakog video klipa. Popularno piće provlači se kroz različite trendove, zanimljive situacije, izazove i na taj način postaje junak svoje priče kojoj ne treba drugo zaštitno lice. Na sličan način se pozicionirao i Smoki, kao popularna girckalica za koju svi znaju.

Nektar pivo je još jedan brend koji na sličan način pristupa TikTok-u i vodi nalog koji se simpatično zove „Nektar Nektarijević“. Kroz samo ime dobijamo smernicu da se ovde radi o proizvodu koji je „živ“, ima dušu i koji je zvezda za sebe. Sadržaj na ovom nalogu to savršeno pokazuje, pa je Nektar pivo glavni glumac svoje priče.

Neoplanta i Najlepše želje jasno stavljaju fokus na svoje proizvode, ali na kreativne načine klasičnu promociju čine zanimljivijom. Pored trendova, služe se korisnim savetima i receptima, koje kreiraju pomoću svojih proizvoda, kako bi na zanimljiv način publici pokazali zbog čega su njihovi proizvodi poželjni.

Lilly Drogerie se izdvaja po tome što svoj sadržaj na TikTok-u gradi uz pomoć influsensera koji testiraju i ocenjuju proizvode, daju preporuke i savete za negu i lepotu. Ova vrsta sadržaja dovodi do sjajnih rezultata i snažnog prisustva, koji se ogleda u broju pregleda i engagementu.

Štark Bananica odlučila se za miks strategija, tako da pored video klipova koji prate trendove, smešne situacije i popularnu muziku, takođe, ostvaruje i saradnje sa nekolicinom odabranih influensera koji povećavaju prisustvo i čine da ovakvi profili budu jako popularni.

Intersport i Planeta sport su, takođe, pronašli unikatan pravac kako da se obrate svojoj publici. Kroz savete i edukativne poruke motivišu publike da se bave sportom, saznaju više o samim brendovima, sportskoj opremi i njenoj upotrebi.

Domaći brendovi koji su „probili led“ pokazali su da originalan pristup, jedinstven vizuelni identitet, praćenje trendova i direktna komunikacija sa publikom, predstavljaju glavne stavke koje moraju biti pokrivene pri započinjanju prisustva na TikTok-u. Poruka koja se šalje publici mora biti iskrena, jasna i direktna, ali i zanimljiva, duhovita i korisna.

Na osnovu analize domaćih brendova na TikToku, dolazimo do zaključka da je TikTok društvena mreža koja brendovima daje veću slobodu da kreiraju originalan i nesvakidašnji sadržaj. Iako doza „nepoverljivosti“ prema ovoj društvenoj mreži još uvek postoji, sigurni smo da ćemo naredne godine svedočiti mnogo većem broju brendova koji će pored Instagram i Facebook strategija, smišljati i strategije za TikTok.

Komentari