Zašto bi kompanije danas morale da vežu svoju svrhu za tri slova koja prave razliku – ESG?

Zato što istinski žele da naprave pozitivnu razliku.

E(nvironmental) S(ocial) G(overnance) je akronim koji obuhvata tri važne oblasti – zaštitu životne sredine, brigu o ljudima i zajednici i načine na koje vodimo naše biznise. ESG vidim kao neku vrstu kompasa za kompanije, koji nam pokazuje kako da upravljamo biznisom na način da istovremeno možemo doprineti zaštiti životne sredine i razvoju ljudi.

Zašto sve više govorimo o ESG pristupu, umesto o CSR aktivnostima kompanija? Gde su ključne razlike?

Sve teče – sve se menja, pa i CSR koncept. To ne znači da je deplasiran, naprotiv, ali je ESG otišao korak dalje po pitanju uticaja kompanije na društvo. Rekla bih da kroz CSR kompanija iskazuje svoju odgovornost, dok kroz ESG merimo tu odgovornost. Umesto filantropske aktivnosti, ESG će zajednici pokazati na koji način kao kompanija odgovarate na klimatske promene, primera radi, i to će pokazati kroz konkretne cifre. Upravo ta merljivost povlači i veću odgovornost i angažovanost kompanija.

Coca-Cola HBC Srbija pokrenula je Savetodavni ESG odbor. Koji je glavni cilj odbora i da li već beleži neke rezultate?

Upravo kako bismo odgovorili na složenost ESG kriterijuma, prošle godine osnovali smo Savetodavni odbor. Prva smo kompanija u Srbiji koja je pristupila temi održivog poslovanja na ovakav način. U Savetodavnom odboru okupili smo vrhunske stručnjake i profesionalce, iz različitih sektora i oblasti, koji nam daju jedan potpuno nov ugao gledanja na naš biznis. Razmenjujemo znanja i iskustva, rađaju se nove ideje, a iznad svega smo definiciju partnerstva podigli na jedan viši nivo. Članovi Odbora već u prvoj godini osnivanja značajno su nam pomogli u realizaciji projekta Vlasina – čista ljubav, a verujem da će se svežina ideja i širina pogleda koju dobijamo kroz ovo neformalno telo još intenzivnije videti u periodu pred nama.

Da li je ESG strategija odluka i opredeljenje pojedinačnih kompanija ili bi trebalo da bude nacionalno, pa i regionalno pitanje? Zašto?

Sve što radimo treba da bude zajednički poziv na akciju, generator sveukupnih promena. Postoji jedna izreka koju poštujem – “Kad dođe vreme u kojem se moglo, prošlo je ono u kojem se može”. To znači da pozitivnu „buku“ pokrećemo sad i odmah, svi zajedno i pomerajući granice.

Komentari