Zašto je feedback važan za izgradnju kvalitetnog odnosa klijent-agencija?

Feedback je stvarno upoznavanje šta je potreba našeg klijenta, fina procena očekivanja. Da kažem razmena „ličnih karata“. Tako se i personalizuje projekat saradnje, jer je svaki klijent posebna priča i zahteva poseban odnos i pažnju. Planiranje je prvi korak. Šta klijent želi sa kampanjom oglašavanja. Tu se gradi poverenje, jer klijent mora da se oseća ugodno u saradnji, da zna da može da vam veruje i da prihvata predloge eksperata. Nagađanje šta želi klijent ili „ja znam bolje od tebe šta ti je potrebno“ nedopustivi su u media buyingu.

Kako bi trebao da izgleda feedback u toku pitch procesa, a kako tokom saradnje?

Na pitchu agencija mora da pokaže veoma jasno definisane sposobnosti da obavi zajednički zadatak sa klijentom. Snagu svog portfolija – znanje, iskustvo, kreativnost u biznisu i na kraju „handle for care“ filozofiju. Potrebno je pokazati da ćemo voditi klijenta „bona fides“, poštujući kao domaćini odnos prema novcu koji klijent ulaže i najbolji rezultat koji će dobiti. Ako klijent prepozna „value for money“ i izabere nas, dobre su šanse da saradnja bude dugoročna. Ako mene pitate, snaga jedne marketinške agencije je u negovanju klijenta i dugoj uspešnoj saradnji. Jer, osim što je zadovoljan rezultatom kampanje, nastavak saradnje je značajan znak šta misli o našoj profesionalnosti i uspešnosti na tržištu.

Kako dobar brief i feedback štede vreme i kompaniji i agenciji?

Vreme nije beznačajno, ali je manje važna kategorija. Dobar brief i feedback su put ka potpunom uspehu. To je suština. Povratne informacije su neprocenjiv izvor informacija o klijentu, njegovim željama i potrebama, stavovima, razmišljanjima. Marketinška strategija se kreira na osnovu toga, znanja i umeća agencije koja zastupa na tržištu. U direktnom kontaktu pažljivo slušate o kompaniji, šta je cilj oglašavanja, čime su bili zadovoljni ili nezadovoljni u prethodnim oglašavanjima, šta žele od proizvoda na kraju kampanje, da li su otvoreni za nove marketinške pristupe… To je fino osluškivanje i na osnovu toga šta vam klijent otkrije, mi gradimo efikasnu marketinšku strategiju. Čak i kada se, na primer, dogodi da klijent želi kampanju, a ne zna baš do kraja šta bi da postigne, mi smo tu da oblikujemo zajednički sadržaj, cilj, put kojim se ide i na kraju obostrano zadovoljstvo zbog uspeha.

Da li je danas sposobnost davanja konkretnog i preciznog feedbacka veština koja se ceni?

Svakako, jer je feedback polazište dvosmernog puta, kao temelja saradnje. Ako je dobro postavljen feedback, rezultat usluge je odličan, a klijent zadovoljan. Precizirani ciljevi, strategija i stalna komunikacija, učiniće da posao bude maksimalnog kvaliteta. I meni lično bitno je, da i klijent i moja agencija, budu podjednako zadovoljni. Win-win za sve!

 

Komentari