BRIEF

Jedan od najvećih problema koji pogađa sve pore društva u Bosni i Hercegovini jeste korupcija. Prema indeksu percepcije korupcije, koji izračunava Transparency International, BiH obeležena je kao veoma korumpirana. Transparency International BiH omogućava građanima da anonimno prijave korupciju, a kroz kampanju su želeli povećati broj online prijava.

IDEJA

Korupcija i koruptivne radnje postaju sastavni deo kulture, u kojoj se zaboravlja da je korupcija krađa i da se kao takva mora identifikovati, prijaviti i kazniti. Upravo ova misao ideja je vodilja kampanje. U BiH postoji izreka: “Ko laže, taj krade. Ko krade, taj ubija”. Na simboličan način, ona postaje osnovna poruka kampanje: “Ko krade, taj ubija tvoju mladost, snove i budućnost!”. Sledeći izazov bio je dosegnuti mlade ljude u njihovom digitalnom prostoru, kroz priče koje su dovoljno snažne da ih pokrenu. A šta pokreće ljude? U kontekstu korupcije, to je ljutnja, koju provocira osećanje nepravde. Stoga, sledeće pitanje bilo je: “Kako ih naljutiti dovoljno da se pokrenu i deluju izvan social media komentara i lajkova, kroz deljenje sadržaja kampanje i na krajui utičući na povećanje online prijava?” Rekonstruisali smo stvarne slučajeve korupcije i plasirati u formi „leaked videa“.

REALIZACIJA

Kampanja je lansirana plasiranjem dva videa na Facebook stranici TI BiH, koja su u potpunosti izgledali kao stvarni snimci korupcije na delu koji su procureli u javnost. Tokom 42 sata, Transparency International nije objavljivao komentare, niti pojašnjavao video materijale, a ciljna grupa je reagovala upravo onako kako se očekivalo – postali su dovoljno ljuti da dele sadržaj na društvenim mrežama.

KANALI KOMUNIKACIJE

“Reveal” faza otkrila je detalje kampanje i bila dodatno osnažena social media i Google Display Network oglasima, prenoseći glavnu poruku kampanje: “Ko krade, taj ubija tvoju mladost, snove i budućnost.”

REZULTATI

U prvih 24 sata kampanje, oficijelni website za online prijave je oboren, zbog velikog povećanja broja poseta. Kampanja je sa minimalnim digitalnim budžetom dosegla više od 1.000.000 ljudi, sa nivoom aktivnog angažmana od 100.000, blizu 2.200 share-ova sadržaja te 5.000 različitih social media reakcija. Na kraju, kampanja je rezultirala sa 80% povećanja online prijava.

TIM

Klijent: Transparency International BiH
Team Lead: Haris Mujanović
Stragic Planner: Elma Kadrić
Copywritter: Naida Lindov
Creative Director: Damir Ruvić
Video Director: Irfan Avdić
Head of Production: Dino Kasumović

OSVRT GLAVNOG KREATIVNOG DIREKTORA

“Transparency International na simboličan način motiviše ljude da budu hrabri i činom prijave korupcije deluju pozitivno na celokupno društvo. Upravo takva je i ova kampanja – primarno dovoljno hrabra da ne prati uobičajene načine komunikacije i kod ljudi stvara negativne emocije, kako bi se pokrenuli i reagovali za opšte dobro.” Damir Ruvić, Creative Director, Via Media (BiH)

OSVRT KLIJENTA

“Kampanje koje podstiču javnost da prijave korupciju same po sebi predstavljaju izazov, jer tretiraju društveni problem koji narušava kvalitet života građana u svakom smislu. Ova kampanja otišla je korak dalje od klasičnog podizanja svesti o korupciji. Učiniti ljude ljutima, kako bi reagovali, rizičan je potez. U ovom slučaju, pažljivo isplanirana kampanja, rezultirala je značajnim podizanjem broja online prijava.” Transparency International BiH

Komentari