U KOJOJ MERI JE COVID-19 KRIZA UTICALA NA MEDIJSKA ULAGANJA U SLOVENIJI? DA LI ĆE SE POSLEDICE TEK OSETITI U NAREDNOM PERIODU?

Kriza je sigurno uticala na ulaganje u medije. U aprilu, na primer, ulaganje u oglašavanje više se nego prepolovilo u odnosu na 2019. godinu. U kojoj meri će korona kriza uticati na medijski kolač krajem 2020. godine teško je predvideti, jer se mnogi brendovi sa aktivnostima i dalje neprestano prilagođavaju situaciji. Čini se da će virus biti deo našeg života još neko vreme, a moraćemo da mu se prilagodimo i u ekonomiji. Međutim, uprkos krajnjoj neizvesnosti, na tržištu postoji pozitivan optimizam i želja da se što pre prilagodimo novoj stvarnosti.

DA LI JE OVA KRIZA DODATNO „UČVRSTILA“ POZICIJU TELEVIZIJE KAO VODEĆEG MEDIJA U REGIONU? KOLIKO DUGO ĆE JOŠ NAŠ REGION BITI TV-CENTRIČAN?

Gledanost televizije u Sloveniji naglo je skočila u vreme pandemije i zatvaranja, a prema svim istraživanjima, televizija je, takođe, bila na vrhu po verodostojnosti pružanja informacija. Pored televizije, isto se dogodilo i sa web portalima, koji su, takođe, zabeležili snažan porast poseta u istom periodu.

O TV centrizmu teško je govoriti samo u kontekstu našeg regiona, jer televizija ima snažnu poziciju na mnogim drugim razvijenim tržištima. Način na koji ljudi pristupaju televizijskim sadržajima dramatično se menja. Pojavom digitalne televizije i platformi za striming, broj kanala se povećava, a TV publika je na većini tržišta veoma fragmentirana. O efikasnosti televizije razgovara se više nego ikada ranije, pojavljuju se tzv. eksperimenti, unakrsne kanalske metrike, koje stavljaju iste parametre za merenje efekata oglašavanja za sve medije. S druge strane, uvek smo iznenađeni rezultatima različitih nezavisnih istraživanja koja, uprkos izazovima sa kojima se suočava, i dalje stavljaju televiziju na vrh piramide (dugoročne) efikasnosti oglašavanja.

OČEKUJE LI SE DALJI RAST KONZUMACIJE SERVISA POPUT AMAZON PRIME, HULU, HBO NOW I NETFLIX?

Podaci pokazuju da se potrošnja većine VOD platformi povećava i da će se povećavati i u budućnosti, uprkos činjenici da je doseg takvih platformi, u poređenju sa „klasičnim“ kanalima, i dalje veoma nizak. Pored svih navedenih globalnih platformi, navela bih i neke regionalne platforme odnosno VOD pružaoce usluga kao što su npr. TVIN, Voyo i Pickbox.

DA LI SU BRENDOVI NA PRAVI NAČIN ISKORISTILI POVEĆANU KONZUMACIJU MEDIJA TOKOM PANDEMIJE U SLOVENIJI? KOJE KAMPANJE I KOJI BRENDOVI SU SE ISTAKLI?

Bilo bi veoma nepravedno tražiti i isticati pobednike korona krize sa reklamne tačke gledišta. Neke industrije imale su više sreće i poslovale su uprkos krizi, dok su se druge potpuno zaustavile i, razumljivo, odgovorile povlačenjem svih ulaganja u oglašavanje, što ni na koji način ne sugeriše da nisu bile svesne važnosti oglašavanja. Među oglašivačima koji su održavali aktivnosti, velika većina se prilagodila na takav način da su u svoje oglase uključili društveno odgovorne poruke. Ko će biti pobednici ove krize, otkriće se vremenom, ali sigurno verujem da će uspešni biti oni brendovi koji će u narednim mesecima moći jasno da izraze svoje stavove i mudro i pragmatično rasporede investicije.

Komentari