Pandemija koja traje više od godine primorala je i ritejl industriju na promene. Maloprodajni brendovi suočili su se sa izazovima na svim nivoima i morali su da nađu nove načine za pridobijanje i zadržavanje kupaca. Angažovanje influensera u marketingu nije novina u nastojanju brendova da se povežu sa svojom ciljnom publikom, ali je zbog pandemije većina brendova sada povećala sredstva koja ulaže u influencer marketing.

Influenseri su posebno bitni za mlade (generacije Y i Z), koji po medijskim navikama mnogo liče na svoje vršnjake širom sveta. Te „uticajne ličnosti“ nisu njihovi idoli, već govore jezikom koji mladi razumeju, promovišu stavove koji su im bliski na direktan način i što je najvažnije – deleći svoja iskustva.

Influenseri tako imaju neku vrstu “moći” da utiču na kupovne navike svojih pratilaca postavljanjem originalnog (ponekad sponzorisanog) sadržaja o proizvodima i brendovima na svojim profilima – Instagram-u, YouTube-u, Snapchat-u, Facebook-u, pa čak i LinkedIn-u.

Ritejl industrija nije odmah prepoznala trendove koji uključuju angažovanje uticajnih osoba na platformama, jer je fokusirana na posetioce u centrima i direktnu prodaju. Da bi angažovanje influensera bilo uspešno i u ovom sektoru uglavnom zavisi od pravog partnerstva sa autentičnom osobom, koja je odgovarajuća za vaš brend. Naravno, influencer marketing najbolje funkcioniše kada je deo ozbiljne digitalne (marketinške) pokrivenosti.

Istraživanja su pokazala da potrošači često čitaju na platformama kritike o proizvodima i preporuke robnih marki. Budući da više kupaca (čak 70%) ponekad koristi telefone u prodavnici tokom kupovine, važna je svaka online preporuka, a najviše one autentične. Jedna od grešaka u ovom sektoru jeste angažovanje skupih poznatih ličnosti, jer bi samo 3% njih razmislilo o kupovini proizvoda koju je preporučila poznata ličnost. Takođe, prema istraživanjima više od 80% potrošača odluke o kupovini donose na osnovu preporuka prijatelja na društvenim mrežama.

Upravo zato, za ritejl sektor, kao najefikasniji, pokazali su se mikro influenseri koji imaju doseg između 1.000 i 10.000 pratilaca, pa stoga ciljaju pravu publiku/zajednicu na osnovu zajedničkih interesa ili lokacija. Pratioci mogu lakše da se identifikuju sa njima, u smislu ličnog izgleda i načina života, te veoma lako mogu zamisliti sebe kako kupuju i uživaju u proizvodima koje njihovi omiljeni influenseri preporučuju. Takođe, njihova zajednica izuzetno je povezana, a njihovi pratioci vrlo su angažovani. Angažovanje ovih influensera nije preskupo, što ih čini idealnim za kratke kampanje.

Nova realnost koju je donela pandemija povećala je potrebu za nalaženjem novih vidova povezivanja, pripadnosti i izgrađivanja poverenja – što objašnjava oslanjanje na vizuelno vodeće društvene platforme, poput Instagrama. Potencijalni kupci traže od svojih omiljenih influensera inspiraciju oko toga šta da obuku ili koje proizvode da koriste, kao i da dobiju uvid u predstojeće trendove u svim oblastima. Na ceni su zanimljiv i zabavan sadržaj, pozitivne, realne i direktne poruke.

Komentari