ŠTA SU KLJUČNE PROMENE U ODNOSU NA ADVERTISING PRE 20 I VIŠE GODINA?

Taj advertajzing od pre 20 godina uživa na nekoj tropskoj plaži, pijucka koktele dok ga vetar nežno miluje po licu. Posle svog zlatnog doba, pokupio je svoje pinkle, lovu i zapalio daleko od ove industrije. Dobro, neki su i (pre)ostali, transformišući se u “super advertajzere” koji, što bi se u narodu reklo, prodaju maglu lakovernim klijentima. U svakom slučaju, da bismo došli do parčenceta pomenute tropske plaže, moraćemo žestoko da zapnemo. Danas je konkurencija ogromna i jaka, a budžeti i fee-ijevi znatno niži. U odnosu na stil poslovanja od pre 20 godina, moramo da budemo pragmatičniji, kreativniji i profesionalniji. I mislim da bi trebalo da počnemo da odmeravamo snage na tržištima van Srbije i regiona.

MOŽETE LI DA SE SETITE JEDNE KAMPANJE OD PRE 15-20 GODINA KOJA JE BILA INOVATIVNA ZA ONO VREME? PO ČEMU SE RAZLIKOVALA OD DANAŠNJIH KAMPANJA?

Ima ih dosta. Neke od njih bi se iz perspektive kreativnosti smatrale inovativnim i danas: Guinness kampanje obožavam, zatim čuvena Got Milk kampanja, Diesel, Nike, Absolute Vodka i sigurno još mnoge druge… Ne znam možda sam samo nostalgična. Kako god, kreativni radovi od pre 15 godina, posebno radovi brendova koje sam navela, ostavili su veliki uticaj na našu industriju do današnjeg dana. Mislim da smo tada negde i počeli da se udaljavamo od ogromnih budžeta, spektakularnih reklama i “vrištećih” printova u neke nijansiranije i tananije narative. Razlike su opet u budžetima i naravno u eksploziji interneta i pojavi društvenih mreža. U svakom slučaju, i tadašnje i sadašnje dobre kampanje uvek su fokusirane na ljudske priče, istinite su i ne vređaju inteligenciju.

DA LI ADVERTAJZING INDUSTRIJA TREBA DA STVARA/NAMEĆE ILI PRATI TRENDOVE IZ DRUGIH INDUSTRIJA?

Advertajzing bi trebalo da stvara komunikacijske trendove. To mu je svrha i definicija. Strašno bih volela kada bi moglo da ti trendovi ne podilaze tipskim, jednostranim predstavama o određenim temama ali isto tako znam da nije realno da uvek bude tako. Advertajzing može da oblikuje mišljenja i ponašanja, da postavlja standarde i percepcije. Zato sam protiv tog mejnstrim advertajzinga. Navijam za onaj zdravi u kojem su motivi “za dobro” i “za profit” na istoj strani.

IMAJU LI AGENCIJE U SRBIJI POTENCIJALA I RESURSA DA IMPLEMENTIRAJU GLOBALNE TRENDOVE I PONUDE KOMPANIJAMA EFIKASNU USLUGU? ZAŠTO PRIMENA NOVIH TRENDOVA U SRBIJI UVEK NEKAKO KASNI?

Ne kasne trendovi, trendovi stižu na vreme čak i u Srbiju, pogotovo što živimo u vremenu stalnog tehnološkog razvoja i u mogućnosti smo da brzo i lako dođemo do podataka i informacija. Takođe, radimo i sa stranim kompanijama, istaknutim svetskim brendovima koji zahtevaju određeni nivo profesionalizma i sofisticiranosti. Međutim, implementirati te trendove druga je priča. Da li zbog toga što Srbija nema jaku advertajzing tradiciju ili je u pitanju nedostatak hrabrosti, lucidnosti, takmičarskog duha, ali kaskamo za svetom. Međutim, to nekako uopšte ne treba da čudi, kaskamo za svetom u svemu. Nije advertajzing paralelni univerzum imun na srpska politička i društvena događanja.

KADA GOVORIMO O TRANSFORMACIJI AGENCIJE – O KOJOJ VRSTI TRANSFORMACIJE GOVORIMO I ŠTA TAJ TERMIN DANAS UOPŠTE ZNAČI IZ AGENCIJSKOG UGLA?

Onaj što je otišao na tropsku plažu da pije koktela ostavio nas je u popriličnoj buli i zaboravio da nam ostavi mapu puta za ovu dinamičnu industriju koja se stalno menja. Ne verujem da je to bilo namerno, pre će biti da nisu bili dovoljno dorasli zadatku. Tako da je na nama da rešavamo i prolazimo kroz tranziciju jer u suprotnom plažu dugo videti nećemo. U toj transformaciji ključnu ulogu igraju i agencije i klijenti. Zajedno da redefinišemo vrednosne sisteme i jasno podelimo uloge. Transformacija agencije znači da nije više dovoljno brinuti se samo o tome kako će brend da komunicira, već da se uočavaju, razumeju i rešavaju klijentovi problemi sa svih biznis aspekata. Sa druge strane, klijenti/kompanije moraju biti dovoljno osvešćene i edukovane da razumeju ova nova pravila i nauče da cene vrednost i moć efikasnih i inteligentnih biznis strategija. I da se ponovim: transformacija agencija znači i kreiranje određenih standarda koji će nam omogućiti da se uspešno nadmećemo na stranim tržištima.

Komentari