Iako ih spaja letnja žega, sezona godišnjih odmora, ali i epidemija, jul 2020. i jul 2021. godine u mnogočemu se razlikuju. Ninamedia tim za media monitoring, u saradnji sa timom za analizu, zabeležio je da u julu 2021. godine ima 25% više TV oglasa, u odnosu na jul 2020. godine.

Od televizija sa nacionalnom frekvencijom, najveći porast broja oglasa beleži TV B92 sa 65%, zatim TV Prva (54%), potom Pink sa porastom od 10%, uz ostale televizije koje beleže gotovo isti procenat. Od lanaca supermarketa, najveći porast oglasa beležimo kod Super Vera (153%), potom kod Maksija (93%), dok Tempo, Univerexport i Lidl Srbija imaju nešto preko 30%. Manje oglasa beležimo kod marketa Aman (25%), Idea (20%), DIS (9%) i Roda (-1%).

Prema kategorijama proizvoda koji su reklamirani putem TV oglasa, najveći porast zabeležen je u oglašavanju hrane za ljubimce, čak 4450%. Značaj ove informacije najbolje će se shvatiti kada je uporedimo sa drugim kategorijama.

Kategorije koje slede su nega usta i smrznuti program koji beleže porast TV oglasa od 340%, a prati ih kategorija proizvoda lične higijene (289%), odnosno više oglasa kupki, proizvoda za negu kose i tela, dezodoransa, a manje za intimnu negu. Takođe, ove rezultate prati i TV oglašavanje konzervirane hrane, sa porastom od 108%.

Najveći pad beležimo u kategorijama malih kućnih aparata, tehnike i dečijeg programa – od 50 do 70% u odnosu na prošlu godinu. Oglašavanje delikatesa opalo je za 23% u odnosu na prošli jul, s tim da je više zabeleženo oglasa pršuti i salame, a manje pašteta, kulena i šunke.

TV oglasi pića porasli su za 29%, među njima najviše ima oglasa piva i neskafe, dok je nešto manje oglasa sokova.

Gotovo neprimetan pad od 1% beleži TV oglašavanje svežeg mesa, među kojima je više oglasa piletine i mesa za roštilj, manje junetine i ćuretine. Oglašavanje voća i povrća poraslo je za 19%, dok se beleži veći porast oglasa borovnice, lubenice, banana i paradajza. Nešto manje su oglašavani luk, kajsije i kruške.

Jednak procenat porasta beleže i slatkiši i grickalice (19%), među kojima su čips, krem i keks više oglašavani, a čokolada, kikiriki i biskvit, u manjoj meri. Oglašavanje osnovnih namirnica opalo za 31% u odnosu na jul 2020. godine, što ukazuje da su bile češće oglašavane u periodu pandemije.

Komentari