Galenika ima brendove koji odolevaju vremenu, kao što je Pantenol. Šta je tajna „dobrog zrenja“ brenda?

Tako je, Galenika ima preko 50 brendova koji su stariji preko pola veka, i ponosni smo na tu činjenicu. Za Galeniku, tajna „dobrog zrenja“ brenda je jednostavna – kvalitet, inovacija, posvećenost i iskrenost u odnosu sa korisnicima. Prateći filozofiju svog slogana „Posvećeni ljudima, verni zdravlju“, brend Galenika nedvosmisleno označava poverenje i kvalitet, i pre svega kompanijsku usmerenost ka zdravijoj i boljoj budućnosti.

Da li je građenje brenda maraton ili sprint i zašto?

Postoji izreka „život nije sprint, nego maraton“. Kao i svako ljudsko biće, svaki brend ima svoj život. Ključno je da brend sa sobom nosi pozitivnu i konstruktivnu poruku i posledično ostvari dvosmernu komunikaciju i konekciju sa korisnicima proizvoda. I tu nije kraj. Kao i ljudsko biće, i brend mora u kontinuitetu da „radi na sebi“, da se usavršava, nadgrađuje i prilagođava potrebama savremenih korisnika. Drugim rečima „za ljubav je potrebno dvoje“, a izgradnja ljubavi je celoživotni proces. U tom smislu, sklonija sam da verujem da je građenje brenda maraton.

Godine su surov selektor, pre nego veran saveznik. U kojoj meri je važno prilagođavanje brenda „svim vremenskim uslovima“?

Prilagođavanje brenda jedan je od ključnih faktora. Vreme prolazi i donosi nove potrebe korisnika. U digitalno doba pacijenti su mnogo manje zavisni od lekara za savet, i sve sposobniji i voljniji da preuzmu veću kontrolu nad sopstvenim zdravljem. To ukazuje na važnost pomeranja težišta rada farmaceutskih kompanija sa reakcije na prevenciju. U tom smislu, Galenika je lansirala mobilnu aplikaciju „Galix“, koja za cilj ima podršku u jačanju zdravih navika korisnika, kao i platformu „Zdravo dvadesete“ namenjenu edukaciji mladih u Srbiji o zdravim životnim navikama za jačanje i održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Galenikina spremnost da prepozna da je ulaganje u digitalizaciju jedan od ključnih preduslova za rast kompanije jeste jedan od suštinskih faktora prilagođavanja, u ovom slučaju brenda Galenika „svim vremenskim uslovima“.

U kojoj meri je za dugovečan brend presudan tzv. ljudski faktor?

Ključni faktor uspešnog poslovanja su, pre svega, ljudi koji čine kompaniju i njihova stručnost. Posledično, ljudski faktor igra ključnu ulogu u dugovečnosti brenda. Kvalitet je bitna stvar, ali i kreativna komunikacija kvaliteta je podjednako bitna. Tu ključnu ulogu ima tim koji vodi određeni brend.

Kako danas merimo uspeh brenda u farmaceutskoj industriji?

Kao i druge industrije, i farmaceutska industrija koristi razne parametre za merenje uspešnosti brenda, kao što su: poznatost brenda, lojalnost i poverenje koje potrošač ima u brend, tržišno učešće i drugi finansijski parametri. Što su vrednosti veće, to je brend uspešniji. Da bi se to postiglo, potreban je kontinuiran rad na brendu i kontinuirana ulaganja, a to je već određena vrsta maratona.

Komentari