Telenor je ove godine postao Yettel. Koliko je (re)brendiranje važan, a u isto vreme i neizvestan korak za jedan brend?

Promena tako velikog i jakog brenda kao što je bio Telenor je predstavljala izazov, ali i veliku priliku. Izazov, jer su korisnici i tržište voleli prošli brend, a priliku da napravimo nešto novo, još bolje, da budemo kreativni, stvorimo dobru osnovu za dalji razvoj u godinama koje dolaze i postavimo neke nove, još više ciljeve.

Razmatrali smo različite opcije i doneli odluku da stvorimo potpuno nov, naš brend, takoreći „od nule“. Puno smo razgovarali sa korisnicima, radili detaljna istraživanja percepcije, potreba, želja korisnika i uticaja koji tehnologije imaju na njih i njihove živote. Tako smo došli i do teme „balansa“ kome, na neki način, svi težimo u životu.

Nakon više od pola godine od kako smo postali Yettel, i dalje se oseća uzbuđenje. Ono što smo primetili kod zaposlenih je ponos, dodatna energija i radost zbog promene, a kod korisnika želja da se sazna više, da dodatno otkriju šta to novo Yettel donosi.

Kada je pravi trenutak za rebrendiranje i transformaciju brenda?

Izgradnja novog brenda je veliki posao, koji povlači sa sobom napore i resurse čitave organizacije. Često je promena brenda neophodna kad postojeći ne može više da zadovolji ambicije kompanije, ili želje korisnika. Nekad je promena brenda neophodna i da bi popravila lošu reputaciju ili percepciju. Iako ovo nije bio naš slučaj, izazov je bio zameniti jedan od najprepoznatljivijih i najcenjenijih brendova u Srbiji. Ono što nam je pomoglo pri odluci je razumevanje da se mnogo toga promenilo za 15 godina koliko je Telenor postojao u Srbiji. Odnos ljudi prema tehnologiji se promenio, pa su se tako promenila i očekivanja korisnika od telekomunikacionih operatora i tehnologije uopšte. Shvatili smo da želimo da napravimo naš brend koji će izgledati, govoriti i funkcionisati kao moderan komunikacioni brend napravljen za 21. vek i generacije koje tek dolaze.

Da li transformacija i rebrendiranje znači izgradnja brenda od nule?

Naša transformacija je u prvoj fazi podrazumevala promenu imena, vizuelnog identiteta i obećanja ka korisnicima. Ne treba zaboraviti da se ova promena nije ticala samo Srbije, te da je brend istog dana lansiran na tri tržišta koja govore različitim jezicima i koriste različita pisma. Promena imena i brenda bili su deo šire inicijative u tri zemlje, u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji i proces je bio zajednički. Osim toga, brend je pravljen sa ambicijom da može da se upotrebi bilo gde u svetu, što dodaje kompleksnost kada su u pitanju oduke poput imena ili vizuelnog identiteta. Ali najveći posao je uvek onaj koji je pred nama – da brend gradimo, razvijamo se na tom putu, i stalno „guramo“ i sebe i tržište korak po korak napred.

U kojoj meri osveženi vizuelni identitet mora da prati i osvežena komunikacija sa potrošačima?

Filozofija Yettela je da uvek stvaramo dodatnu vrednost – kako za kompaniju, tako i za korisnike. Jak brend tome doprinosi, a dve ključne stvari su kvalitetna ponuda i usluga i dobra, strateški postavljena komunikacija koja se može razvijati.

Pored standardnih marketinških i PR kanala komunikacije, Yettel sa korisnicima komunicira i putem aplikacije, koja ima preko milion aktivnih korisnika i koja je rangirana na Google Play Store-u kao najbolja telco aplikacija u Srbiji i regionu i među najboljim u svojoj kategoriji u svetu.
Sa novim brendom, doneli smo i neke nove usluge, koje podržavaju balans, kao što je Yettel Svaki dan, platforma sa ponudama i popustima velikog broja partnera u više od 10 kategorija, koja će se samo širiti. Nastavljamo i sa brojnim ekološkim inicijativama, a za nas je vrlo važno da uključimo i korisnike da daju svoj doprinos. Do sad smo zajedno reciklirali više od 280 hiljada mobilnih uređaja, a cilj nam je milion do 2025.
Vrednosti brenda uvek moraju da budu jasno postavljene, da se vide u komunikaciji sa korisnicima, ali inovacija mora biti konstantna da bi se brend razvijao.

Kada brend može da vidi konkretne rezultate od rebrendiranja? Kako su vaši korisnici prihvatili promenu?

Prvih nekoliko nedelja, bilo je zaista puno pitanja i komentara. Bilo je i duhovitih i kreativnih reakcija na društvenim mrežama, što je uvek dobro. Brendu treba dati vremena da se predstavi i nakon toga sagledati racionalne reakcije.

Nakon više od pola godine, mogu da kažem da smo na pravom putu. Korisnici su prihvatili Yettel, sve više i više im se dopada naša pozicija i komunikacija, a mi sve to pratimo i kroz istraživanja, ali i svakodnevni kontakt. Zaista smo zadovoljni trenutnim rezultatima.

Ipak, važno je imati u vidu da promena brenda nije trka na 100 metara. Pre je maraton i najlepši put je uvek onaj koji je tek pred nama. Čini mi se da smo svi koji trenutno radimo u kompaniji svesni privilegije da gradimo ovaj brend, i da to radimo zajedno, kao tim. Oseća se ta dobra energija, imamo pregršt ideja i inicijativa, i sigurna sam da će se sve to videti u periodu koji dolazi.

Komentari