U zaletu ste, puni snage, a onda vas neko iznenada polije kofom ledene vode i zaustavi. Ovako bi se u najkraćem mogla opisati situacija u kojoj se našla globalna event i entertainment industrija usled krize izazvane korona virusom. Event industrija godinama je rasla i jačala svoju poziciju uz predviđanja svetskih stručnjaka da će se ukupni prihodi event ekosistema udvostručiti u periodu od 2019. do 2025. Međutim, nastala situacija, koju niko nije mogao da predvidi, za sve je zapravo bila hladan tuš.

Mnogi su zastali u šoku, posmatrajući pandemiju kao noćnu moru iz koje će se volšebno probuditi. Dobar deo njih brzo je reagovao optimizacijom poslovanja i kriznim planiranjem, dok su pojedini gledali da se brzo transformišu uz pokušaj okretanja ka online događajima.

Kakve rezultate je zapravo dao ovakav zaokret?
Veća i razvijenija tržišta su oprezno-pozitivno reagovala na ovaj trend prihvatajući ideje i kreativnu upotrebu tehnologije u online okruženju. Organizatori događaja videli su priliku i pristupili osmišljavanju virtuelnih/hibridnih događaja u cilju stabilizacije poslovanja, ali i u pravcu razvoja novog biznis segmenta za budućnost. Međutim, problem nije ublažen za one koji nisu u mogućnosti da pređu na online režim, poput organizatora muzičkih koncerata i festivala, sportskih događaja, kulturnih manifestacija i kompanija za upravljanje destinacijama. Istovremeno, kompletan supply chain event industrije poput hotela, ketering i rental kompanija, umetnika i freelance-ra, prilično je ostao na marginama organizacije online događaja.

Na nerazvijenim tržištima na online događaje prvenstveno se gledalo kao na besplatna i jednostavna rešenja, a ubrzo se došlo do zaključka, da baš takva rešenja i nisu preterano interesantna. Ulaganje u marketing i sponzorstva smanjena su, a kreiranje virtuelnih ili hibridnih događaja koji će pružiti neko novo, uzbudljivo iskustvo ponekada je skuplje od standardnih događaja. Istovremeno, iskustvo je pokazalo da su ljudski kontakt, emocija i doživljaji koji nastaju na live događajima zapravo nezamenjivi.

Situacija varira od države do države, dok je event industrija skoro pa zaustavljena. Novi vidovi kreiranja iskustva za sada nisu dali adekvatna rešenja za održivost biznisa tokom pandemije. Event industrija se, nažalost, u ovom momentu morala osloniti na solidarnost i pomoć lokalnih vlada. Tako je nastala #WeMakeEvents #RedAlert inicijativa, koju su organizovala industrijska tela tokom jeka COVID-19 pandemije u Velikoj Britaniji. Uspeh početnih aktivnosti doveo je do globalnog pokreta koji se okupio u duhu uzajamne podrške i solidarnosti. Prvi internacionalni događaj održan je 1. septembra kada je hiljade event lokacija obasjano crvenom bojom, simbolično ukazujući na crveni alarm za industriju. Novi datum za #WeMakeEvents #RedAlertRESTART bio je 30. septembar 2020.

Koliko brzo će se event industrija oporaviti i dalje je u domenu nezahvalnih prognoza. Obećava činjenica da se ljudi vrlo brzo vraćaju na „stari kolosek“. Optimizam jača i utisak da su svi željni druženja, društvenih okupljanja, muzike, sporta, i novih doživljaja.

Kada prođe „zimski talas“ korone, ostaje nada da će se u 2021, uz pomoć mera i vakcine, stanje stabilizovati i život vratiti u normalu. A onda, celokupna event industrija, ojačana iskustvom iz do sada nezapamćene krize za jednu poslovnu granu, može biti spremna za nove, lepše izazove.

Komentari