BRIEF

Sport M je prodavac sportskih brendova sa prodavnicama širom Makedonije, koji uvodi internet prodaju. Cilj je pokušati istaći brend među konkurentima na zasićenom tržištu, samo pomoću digitalnih kanala. Povećanje svesti o brendu uz veoma ograničen budžet za oglase i bez tradicionalne medijske podrške.

IDEJA

79,3% domaćinstava u Makedoniji ima pristup internetu i korisnici uglavnom provode većinu vremena na Facebooku. Bilo je jasno da bi trebalo da težimo povećanju svesti i angažovanosti na dve glavne platforme (Facebook i Instagram).
Pametno vođenje online zajednice i kreativni sadržaji koji pokreću maštu često previde igrači na tržištu sportske maloprodaje, a svi se fokusiraju samo na prodaju i ništa drugo. Tu smo videli šansu.

REALIZACIJA

Vođenje zajednice i razlikovanje kreativnih sadržaja bio je jedini i logičan put kojim smo odlučili da idemo. Potpuno drugačija vrsta angažovanih poklona za sve važnije datume poput Valentinova, 1. aprila i Back to School, menjanje podrazumevanog predstavljanja robe, realizacija foto-sesija umesto korišćenja fotografija sa interneta, kao i korišćenje svake prilike koju smo dobili da nas ljudi primete gerilskim aktivacijama i štosovima neobičnim za tržište, proizvodeći video zapise na različite teme.

KANALI KOMUNIKACIJE

Facebook i Instagram

REZULTATI

Povećan je angažman online zajednice za 100%, a brend je stekao reputaciju u meri da svaki deseti građanin Makedonije prati stranice klijenta. Online prodaja značajno se povećala i dostigla ranije utvrđene ciljeve.

NAGRADE

SoMo Borac – Social 2018 (finalista)

TIM

Creative Director: Žarko Dimitrioski
Account Manager: Dime Panov
Media Buying and Monitoring: Andrej Majnov
Agency Producer: Gjorgji Dzambazov
Assistant Producer: Vlado Ocevski
Video: Darko Vidanovski
Graphic Design: Marija Najdenoska, Ilija Dimkoski

OSVRT GLAVNOG KREATIVNOG DIREKTORA

“Naravno da je lakše realizovati kampanju kod klijenta dubokog džepa i kada ste prisutni na svim kanalima. Puno je teže kada morate izvaditi “zečeve iz šešira” tempom bržim nego inače i kada imate skroman budžet za oglase. U tom slučaju sve svoje nade morate položiti u ideju. A ključ je u doslednosti ispunjavanja očekivanja javnosti, nakon što ste se već postavili kao drugačiji igrač na terenu. To je trka koja vremenom postaje sve teža, jer ne čeka samo javnost vaš sledeći štos za privlačenje pažnje, već i takmičari (konkurenti). To zahteva mnogo vremena sa ne tako velikom finansijskom koristi, ali istinski zahvalnim osećajem ispunjenih očekivanja i povećanje rizika za sedeći netipičan korak.” Žarko Dimitrioski, Creative Director, Eden Na Eden (Severna Makedonija)

Komentari