Kampanja za Nektar pivo iskočila je iz svih šablona kada govorimo o industriji piva. Zašto? Koji preduslovi su doprineli da vas ljubitelji piva tako brzo uoče i zavole?

U trenutku donošenja strateške odluke da Nektar predstavimo tržištu Srbije, znali smo da na njemu nema kompetitivnosti kakva je nekada bila u komunikacionom smislu između vodećih pivskih brendova. Zato je za nas predstavljanje Nektara potrošačima bio sjajan izazov. Znali smo da samo sa specifičnim pristupom, hrabrom, neočekivanom i inspirativnom komunikacijom možemo brzo da stvorimo u javnosti svest o brendu. Imali smo internu saglasnost da naše ideje pretvorimo u dela i unesemo svežinu u pivarsku industriju. Vođeni smo strategijom da izazivamo status quo i da unoseći novine pomognemo čitavoj industriji da postane relevantnija, da pivo i pivska komunikacija bude opet tema o kojoj će se pričati, što finalno treba da rezultira u povećanju potrošnje.
Ostale su upamćene naše bilbord kampanje tokom korone “Samo da nam ostane čulo ukusa” i “Hvala braćo, vi nama vakcine, mi vama pivo”, koje su doživele nezapamćenu viralnost u regionu i unele vedrinu u jednom prilično sumornom trenutku. One su dokaz da potrošači reaguju na komunikaciju koja je neočekivana, ali vrlo relevantna. Isti princip smo koristili u brojnim narednim projektima i tako smo došli do poslednje kampanje “Nemoj da mračiš. Popij svetlo.”

Srbi su poznati po „mračenju“. Zašto je Nektar pivo odlučio da započne borbu protiv „mračenja“?

Živimo u vreme kada u našoj svakodnevnici, i u digitalnom prostoru sve više ljudi ima izraženu potrebu da na sve gleda iz negativnog ugla, jednostavno „mrače“, često bez ikakve potrebe. S druge strane, Nektar je duhovit i optimističan brend, koji na svet gleda iz svetlijeg ugla, što i jeste prirodna pozicija piva kao proizvoda.

Nektarov brend essence je “Svetla strana života”, pa je logično da Nektar pozove potrošače da prestanu da „mrače“. Ovo je dugoročna platforma. Bićemo srećni ako potrošači barem ponekad porazmisle o ovome, pre nego što krenu da šire negativnu energiju u svojoj okolini ili u online svetu. A onima koji “trpe” mračenje dali smo poklapalicu koju mogu odmah da iskoriste.

Agencija Friday, koja potpisuje ovu kampanju, rekla je u jednom intervjuu da je slogan kampanje poklon svim potrošačima. Da li slogan „Nemoj da mračiš. Popij svetlo!“ već možemo da čujemo na ulicama širom Srbije?

Znaćemo da smo uspeli u nameri kada se toliko odomaći poruka da uđe u svakodnevni govor. Imamo kampanju o kojoj se priča, dobijamo mnogo komentara od potrošača da konačno imaju pivo koje priča relevantne priče.

U kojoj meri je igranje stereotipima u kampanji klizav teren za jedan brend? I kako ne pasti na tom „klizavom terenu“?

Ako niste na klizavom terenu onda igrate previše na sigurno. Nektar pivo po svom brend essence-u ima snagu, slobodu i hrabrost da izaziva status quo. Važno je samo da nikad ne padnete toliko jako da više nikad ne ustanete.

Komentari