BRIEF

Istraživanja pokazuju da su, u Sloveniji, svaka peta devojčica i svaki sedmi dečak žrtve seksualnog zlostavljanja (85% se dešava u širokoj porodici). Prijavljeno je manje od trećine svih zlostavljanja, dok je broj prijava čak smanjen. Nivo svesti o problemu bio je vrlo nizak i tema je bila tabu.

IDEJA

Da bi izbegli tabu, koristili smo analogiju Escape Room. Deca koja su seksualno zlostavljana drže se u zarobljeništvu iza četiri zida u nasilnom okruženju, odakle ne mogu da pobegnu. Samo odrasli mogu da im pomoći da pobegnu. Vođeni time realizovali smo Escape Room na pravom mestu zločina, gde je Amadea mnogo godina trpela seksualno zlostavljanje. Sa Amadeom kao vodičem, kampanja se temeljila na njenoj stvarnoj priči. Nakon otkrivanja, jedini trag naveo je posetioce da prijave zlostavljanje lokalnoj organizaciji.

REALIZACIJA

Kasting i pripreme (7 meseci); tizer (1 nedelja); događaj (2 dana); lansiranje (1 dan); nakon lansiranja (2 meseca)

KANALI KOMUNIKACIJE

Tizer: stereotipni materijali – posteri, Facebook oglasi i stranica, Google Adwords, web stranica.
Događaj: Escape Room na mestu zločina i istinitom životnom pričom.
PR stunt: premijera videa na najvećem medijskom događaju u Sloveniji.
Nakon lansiranja kampanje: online video (Facebook, Instagram), štampani materijali, web sajt, intervjui (TV, štampa), mediji u vlasništvu UNICEF-a.

REZULTATI

20% porasta prijava seksualnog zlostavljanja dece
66,4% Slovenaca videlo je kampanju
Medijska pokrivenost u primetime 37,22 minuta
1.5 miliona pregleda videa

NAGRADE

Clio, Cannes Lions, European Excellence Awards, Golden drum, SEMPL, Balcannes, SomoBorac, SOF, Diggit itd.

TIM

Kreativni direktor: Sašo Petek
Copywriter: Jure Korenč, Sašo Petek
Art direktor: Primož Kos
Dizajner: Damijan Penič
Digital strategist: Uroš Svenšek
Client direktor: Anja Šeme Todorović
Project manager: Eva Gradišar
Asistent: Tjaša Kožar
Drugi: Žiga Goltes, Gregor Kurent Golob, Leon Škrilec, Matjaž Marin, Nina Plantan, Luka Štigl, PERFO Production

OSVRT GLAVNOG KREATIVNOG DIREKTORA

„Ključna tačka rizika i uspeha bila je potpuno realna kampanja – Amadea, njena priča i mesto zločina. Verujem da bi u bilo kom drugom scenariju efekat priče mnogo pretrpeo. Nakon godinu i po dana, naš tim i Amadea još uvek osećaju kako je to kada preživeli prvi put govori o zlostavljanju i razmišlja o prijavljivanju zlostavljača.“ Sašo Petek, Creative Director, Agencija 101

OSVRT KLIJENTA

„Storytelling, taktike i realizacija bili su novi za nas kao klijenta, pa su strah i entuzijazam bili stalno prisutni. Bila je to naša najzapaženija kampanja do sada i imala je odjek do Njujorka i nazad. Drago mi je da je nakon ove kampanje UNICEF Slovenija pitanje seksualnog zlostavljanja dece stavio na dugoročni redovni dnevni red.“ UNICEF Slovenija

Komentari