BRIEF

Svi znamo i volimo Smoki, koji je bez sumnje najpopularniji flips godinama unazad. Ali, da li je on ipak više od toga? Zadatak je bio jasan – napraviti sledeći korak u razvoju brenda i učiniti Smoki najvoljenijom slanom grickalicom u regionu, ali i jasno iskomunicirati ulogu koju Smoki ima u životima svojih vernih konzumenata.

IDEJA

Razmišljajući o zadatku, otkrili smo jednu zajedničku stvar za sve generacije, nacionalnosti, orijentacije i stilove života, jer je ciljna grupa Smokija vrlo široka. Nezavisno od godina i starosti, to je ’pleme’ onih koji žive pod pritiskom. Pritiskom od obaveza i očekivanja kod kuće, u školi i društvu, uspeha/neuspeha u profesionalnom životu, ali i očekivanja koja postavljaju sami sebi i slike koju grade u javnosti putem društvenih mreža ili uživo.

Baš kao i svi mi i SMOKI je pod pritiskom od kategorije, konkurencije, očekivanja potrošača i želje da bude atraktivniji i zabavniji. Ali da nije pritiska, ne bi bilo ni Smokija. On nastaje pod pritiskom i zato je takav kakav jeste, a najbolji je kada se oslobodi pritiska.

I tu dolazimo do uloge Smokija. Poznata i voljena grickalica koja nam pomaže da se oslobodimo svakodnevnog pritiska, tako što greške ne samo prihvata, nego i pozdravlja. Iz grešaka se nekada izrode najbolje stvari i zato se oko njih ne treba nervirati. Svako ko gricne Smoki vrlo brzo shvati ovu filozofiju, jer jednostavno ne možemo i da uživamo i da se nerviramo u isto vreme.

REALIZACIJA

Činjenica da nam je ovo bio prvi pitch koji smo realizovali u potpunom lockdownu samo je potvrdio naš insight. Poruka je jasna – šta god uradiš, koliko god da naizgled omaneš – Nema greške! Gricni Smoki, opusti se i nastavi dalje.

Kroz dva integralna spota ispričali smo priču kroz stresne, ali realne situacije u kojima se svako od nas jako često nalazi. Nismo hteli da zašećerimo našu svakodnevnicu, već da ona bude ono što jeste – puna izazova i prepreka, ali i puna zadovoljstva. Da prikažemo stvaran život i našu ulogu kao omiljene grickalice koja ti pomaže da se opustiš. Kroz digitalne kanale pokazali smo kako od grešaka na kraju nastanu neverovatni rezultati, a kroz ekstenziju proizvoda, Smoki&Tortilja Mix, pokazali smo da greške nema, čak i kada spojiš nespojivo.

KANALI KOMUNIKACIJE

TVC, OOH, DIGITAL, WEB GAME

NAGRADE

Mladi su izabrali SMOKI za najbolji brend u slanoj kategoriji za 2020. godinu – Belgrade Youth Fair, u saradnji sa The Employer Branding Agency

TIM

Group Account Director: Nataša Bojanić, Leo Burnett
Senior Account Manager: Vladimir Vučićević, Leo Burnett
Creative Director: Bojan Brukner, Leo Burnett
Copywriters: Bojan Brukner, Aleksandra Dronjak, Igor Jeremić, Nataša Milutinović, Leo Burnett
Design: Katarina Keti Zaharijev, Katarina Jovanović

IZJAVA KREATIVNOG DIREKTORA

„Postavljati novu komunikacionu platformu za ovako veliki brend nije jednostavno. Ali jeste veoma inspirativno. Tim koji je radio na ovom projektu nije bio mali i verujem da u finalnom proizvodu svako može da prepozna delić svog rada. Prešli smo dugačak put tražeći tačan, a plodonosan insight. Kada smo njega ‘iskopali’, novi pozicioni slogan se izrodio vrlo brzo. Što se tiče kreativnih egzekucija, njih je bilo zaista mnogo pre nego što je napraljen finalni izbor. Baš to nam je pokazalo koliko je platforma široka i plodna. Ipak, ni sve to nije ništa naspram svega onoga što nas tek čeka od Smokija i nas kao njegove kreativne podrške.“ Bojan Brukner, Creative Director, Leo Burnett

IZJAVA KLIJENTA

„Smoki je ikonički brend zahvaljujući trajanju i doslednosti. Iz godine u godinu ocenjivan kao -najvoljeniji u Adria regiji u kategoriji slanih grickalica. Ipak, dinamika tržišta i novi trendovi unutar i izvan kategorije, SMOKI su učinili brendom kome su trebala blaga osveženja i dodatno povezivanje sa mladima kroz dinamiku i modernosti i zato nije bilo lako naći pravu meru u toj promeni. Dodatni izazov bio je da postavimo kampanju koja će Smoki predstaviti na pravi način u celom regionu. Jedan region, ali mnogo razlika. Korak po korak, uradili smo puno toga i sve smo bliži našem cilju: nova brend pozicija, relevantna i konzistentna komunikacija na 6 različitih tržišta, prepoznatljiv i jasan slogan, lansiranje novih proizvoda koji će imati jasnu poveznicu i integrisanu komunikaciju sa novom pozicijom. Naredne godine Smoki čeka veliki jubilej koji ćemo proslaviti na pravi način sa svima koji vole Smoki, uz poruku – Gricni Smoki, nema greške već 50 godina!“ Jelena Crnković, Senior Brand Development Manager, Atlantic Štark

Komentari