Vođenje kompanije uz poštovanje principa društvene odgovornosti više je od lepe zamisli, to je aspekt uspešnog poslovanja. CSR zasniva se na integrisanju ekonomske, društvene i ekološke dimenzije u svakodnevno poslovanje kompanija, doprinoseći na taj način i napretku društva i rastu samih kompanija.

Unutar kompanija, društveno odgovorna praksa uključuje zaposlene i odnosi se na oblasti kao što su investiranje u ljudski kapital, zdravlje i sigurnost, kao i upravljanje promenama. Društveno odgovorno poslovanje proteže se i izvan same kompanije – na lokalnu zajednicu. Povezivanjem ova dva aspekta, odnosno interne i eksterne društvene odgovornosti, odlika je uspešnjih kompanija.

Kroz globalnu strategiju „Stvaramo bolji svet“, u kompaniji HEINEKEN Srbija, zaposleni su posvećeni finansijskoj i ekološkoj održivosti, a stvaranje boljeg sveta za zajednicu i sredinu u kojoj živimo i radimo podstičemo pre svega ličnim primerom. Brojnim inicijativama i programima, pored programa za smanjenja troškova proizvodnje, zadržavajući najviši kvalitet naših proizvoda, iz godine u godinu smanjujemo potrošnju vode i emisiju ugljen dioksida. Uz to, posvećeni smo i održivoj nabavci, promociji i unapređenju zdravlja i bezbednosti na radu, te kontinuiranoj saradnji sa lokalnom zajednicom.

Postizanje dugoročnih ciljeva i pozitivnih rezultata zahteva detaljne analize, jasnu viziju, sistemski pristup, vreme i posvećenost. Kao jedan od najvećih proizvođača piva, posebnu pažnju usmeravamo na rešavanje značajnog izazova savremenog doba – odgovornu konzumaciju alkohola, a to činimo kroz niz kampanja u sklopu promocije ispravnog i odgovornog pristupa uživanju u punoj čaši našeg piva.

Nacionalno priznatu i nagrađivanu kampanju „Društvo, ko vozi kući?“, tradicionalno sprovodimo u vreme letnjih festivala, tokom kojih smo u poslednjih sedam godina kući bezbedno prevezli više od 250.000 naših potrošača. U okviru kampanje „When you drive, never drink“, organizovali smo radionice za studente fakulteta širom Srbije, uz podršku javnih ličnosti koje su pomogle da prenesemo poruku o riziku pri vožnji pod dejstvom alkohola. Kontinuitet u sprovođenju CSR kampanja koje imaju za cilj da podignu svest o štetnosti zloupotrebe alkohola, potvrđuje našu posvećenost vrednostima koje promovišemo i stvaranje partnerstava koja doprinose jačanju imidža i uticaja naše kompanije i brendova.

S obzirom na to da potrošači grade odnos s brendom, u skladu sa vrednostima koje određeni brend neguje, 2018. godine pokrenuli smo kampanju „Zajedno za Narodni muzej“. Naše Zaječarsko pivo oslanja se na tradiciju i nasleđe, i želja nam je bila da i naše potrošače motivišemo da daju svoj doprinos ponovnom otvaranju najstarije muzejske institucije u zemlji. U okviru kampanje, kupovinom specijalno dizajniranih limenki Zaječarskog, naši potrošači su donirali po dinar za Narodni muzej, čime smo uspeli da prikupimo skoro 50.000 evra za ove svrhe. Osim toga, u partnerstvu sa relevantnim interesnim stranama, obnovili smo tri javne arteske česme u Zaječaru, gradu u kojem proizvodimo naše Zaječarsko pivo. Ove česme predstavljaju nasleđe građana Zaječara koji se kraj njih generacijama sastaju i druže. U 2019. godini, pokrenuli smo i akciju „Da Srbija bude HEINEKEN zelena“, s ciljem da podignemo svest javnosti o važnosti recikliranja plastike, kako bi buduće generacije rasle u čistoj i zelenoj Srbiji.

Kroz sve sfere u kojima delujemo, želimo da budemo proaktivni, uključimo i naše zaposlene i time nastavimo da podstičemo druge. S druge strane, odnosi se grade kroz sticanje poverenja, fer odnose i nesebično davanje. Ostvarenim rezultatima sigurni smo da, zajedno sa svim našim stejkholderima i potrošačima, idemo pravim putem ka našem zajedničkom strateškom cilju – boljem svetu.

Komentari